Po ponedeljkovi najavi vstopa v predsedniško tekmo je Sarkozy hitro zavihal rokave in začel predvolilno kampanjo. Foto: Reuters
Po ponedeljkovi najavi vstopa v predsedniško tekmo je Sarkozy hitro zavihal rokave in začel predvolilno kampanjo. Foto: Reuters
Muslimanka v burkiniju
Glede prepovedi burkinijev so se v Franciji vnele številne polemike. Foto: Reuters

Na shodu v športni dvorani v mestu Chateaurenard v Provansi je Sarkozyja pričakalo okoli dva tisoč navdušenih privržencev, ki so mu ploskali in vzklikali njegovo ime, on pa jim je obljubil, da bo zaščitil francosko ljudstvo.

"Bom predsednik, ki bo ponovno vzpostavil avtoriteto države," je dejal Sarkozy, ki je Francijo vodil en mandat, od leta 2007 do 2012, ko je volitve izgubil proti zdajšnjemu predsedniku Francoisu Hollandu.

Več francoskih obalnih letoviških mest je uvedlo prepoved nošenja burkinijev, kopalk za muslimanke, ki pokrijejo celotno telo, saj naj bi bili v nasprotju s francoskimi zakoni o sekularizmu. Za prepoved burkinijev so se mesta odločila po nizu terorističnih napadov, ki so jih v Parizu, Nici in drugje po državi v zadnjih 20 mesecih izvedli islamski skrajneži.

"Zavračam, da se burkiniji uveljavijo na francoskih plažah in v plavalnih bazenih ... Mora biti zakon, ki jih prepoveduje na celotnem ozemlju republike," je dejal Sarkozy, ki je v začetku tedna najavil, da se bo na volitvah prihodnje leto znova potegoval za predsedniški položaj.

"Ne sovraštvo, ampak zdrava pamet"
V ospredju predvolilne tekme sta varnost in priseljevanje, zato skuša Sarkozy s svojo ostro in odločno retoriko o zakonu in redu na svojo stran pridobiti čim več volivcev na desnici.

"V mojih izjavah ni strahu, ni sovraštva, je samo zdrava pamet," je dejal nekdanji francoski predsednik in kritike obtožil zatiskanja oči pred skrbmi ljudi. "Francozi niso fašisti, ker se ukvarjajo z varnostnimi problemi," je odvrnil in dodal, da si želi zaščiti ljudi.

Z odločnim nastopom in neizprosno podobo želi Sarkozy pridobiti politične točke v boju s sredinskim Alainom Juppejem, ki je njegov glavni tekmec na novembrskem glasovanju za konservativnega predsedniškega kandidata.

Juppe je v anketah dolgo vodil pred Sarkozyjem, ki pa pridobiva priljubljenost od junija, ko je kampanja tekmeca izgubila zagon in je bil Francija priča terorističnima napadoma v Nici in na duhovnika v Normandiji.