Nicolas Sarkozy je leta 2007 nasledil Jacquesa Chiraca, pred štirimi leti pa ga je na volitvah nato premagal Francois Hollande. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy je leta 2007 nasledil Jacquesa Chiraca, pred štirimi leti pa ga je na volitvah nato premagal Francois Hollande. Foto: EPA

"Odločil sem se, da bom kandidat na predsedniških volitvah leta 2017," je sporočil Sarkozy, ki je Francijo vodil med letoma 2007 in 2012, nasledil pa ga je socialist Francois Hollande. S tem je napovedal, da se bo potegoval za predsedniško nominacijo njegove konservativne stranke UMP.

A 61-letni Sarkozy, ki je tudi nekdanji notranji minister, bo imel že za strankarsko nominacijo konkretno konkurenco, saj je kandidaturo že nakazalo več pomembnih članov stranke, med njimi na primer tudi nekdanja premierja Alain Juppe in Francois Fillon. Za strankarsko nominacijo se bo potegovalo več kot 12 kandidatov.

Hollande se o kandidaturi še odloča
Kandidati morajo do 9. septembra zbrati zadostno število podpisov podpornikov, nato pa naj bi predvidoma konec novembra v stranki UMP izvedli notranje volitve, kdo jih bo zastopal na predsedniških volitvah spomladi 2017. Da bi se vnovič potegoval za predsedniški položaj, razmišlja tudi sedanji predsednik Hollande. To je nakazal pred dnevi, a odločitve še ni sprejel. Po javnomnenjskih raziskavah je sicer njegova priljubljenost na zelo nizki ravni.

"Čutim, da imam moč, da vodim to bitko v nemirnih časih v naši zgodovini. Obdobje petih let, ki nas čaka, bo polno nevarnosti, a obenem tudi upanja," je dodal Sarkozy. Pred dvema mesecema je bil na javnomnenjskih raziskavah v prednosti Juppe, po dveh julijskih napadih v Franciji pa je podpora Sarkozyju narasla med desnimi volivci in je tudi prehitel Juppeja, ki pa je ostal v prednosti pri desnosredinskih volivcih.