Vlada Nicolasa Sarkozyja se je ob sprejemanju pokojninske reforme zapletla v odmevno afero Bettancourt, kjer se bije oster in umazan boj za dediščino najbogatejše Evropejke. Foto: Reuters
Vlada Nicolasa Sarkozyja se je ob sprejemanju pokojninske reforme zapletla v odmevno afero Bettancourt, kjer se bije oster in umazan boj za dediščino najbogatejše Evropejke. Foto: Reuters
Sarkozy v primežu afere Bettencourt

V pogovoru z nacionalno televizijo France 2 je Sarkozy odločno podprl ministra za delo Erica Woertha, ki je bil glavni blagajnik njegove predsedniške kampanje med volitvami leta 2007, ko naj bi tudi dogajale nezakonite denarne transakcije.

"Eric Woerth je pošten in sposoben mož. Uživa moje polno zaupanje," je poudaril Sarkozy. Napovedal je še, da bo parlament zaprosil, naj ustanovi posebno komisijo za oblikovanje smernic, s katerimi bi se v prihodnje izognili vsem oblikam konflikta interesov.

Policijska akcija nekaj ur pred intervjujem
Woerth naj bi po trditvah Claire Thibout, nekdanje računovodkinje najbogatejše Francozinje in dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt leta 2007 nezakonito prejel 150.000 evrov gotovine. Če trditve Thiboutove, ki je za Bettencourtovo delala 12 let, držijo, je bila Sarkozyjeva predsedniška kampanja financirana nezakonito. V Franciji namreč lahko posamezna politična stranka na leto prejme le 7.500 evrov donacij, posamičen kandidat na volitvah pa 4.600 evrov.

Policija je samo nekaj ur pred napovedanim televizijskim pogovorom s predsednikom države izvedla hišni preiskavi pri 87-letni Bettencourtovi in njenem prijatelju Francois-Marie Banierju. Skupno je bilo izvedenih kar sedem hišnih preiskav.

V afero vpletena tudi ministrova žena
Zdajšnji minister za delo se je sicer že pred časom znašel sredi škandala okoli Bettencourtove. Woerth, ki je bil od leta 2007 do letos minister za finance, naj bi namreč vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke, saj njegova soproga od leta 2007 upravlja z delom premoženja te najbogatejše ženske v Franciji.

Pokojninska reforma po načrtu
Sarkozy je še zagotovil, da bo Woerth ostal minister in da bo branil "prepotrebno pokojninsko reformo". Reformo, ki med drugim predvideva dvig upokojitvene starosti s 60 na 62 let, naj bi v vladi v Parizu predstavili v torek, francoski parlament pa naj bi o njej glasoval do konca oktobra. Francoski predsednik je tudi že napovedal spremembe v vladi po glasovanju o pokojninski reformi, a ni navedel podrobnosti.

Sarkozy v primežu afere Bettencourt