Francoski predsednik je korenite reforme napovedal že pred prihodom na oblast. Foto: EPA
Francoski predsednik je korenite reforme napovedal že pred prihodom na oblast. Foto: EPA
Sarkozy napovedal reforme

Po Sarkozyjevih besedah je čas, da postane javni sektor, v katerem je zaposlenih več kot pet milijonov uslužbencev, učinkovitejši, manjši in bolje plačan. "Kar predlagam, je kulturna revolucija, revolucija v načinu našega mišljenja in vedenja," je povedal v govoru javnim uslužbencem v Nantesu in potrdil, da prihodnje leto eden izmed treh upokojenih uslužbencev v javnem sektorju ne bo dobil zamenjave, v naslednjih letih pa se ta številka lahko še poveča.

Sarkozy je prepričan, da so taki ukrepi nujni za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in povečanje učinkovitosti, saj si država ne more več privoščiti tako velikega števila javnih uslužbencev, ki so v Franciji do zdaj tradicionalno uživali veliko ugodnosti, kot so ugoden delovni čas, dobra plača in zagotovljeno delovno mesto.

Skrb sindikatov
Sindikati, ki so že nezadovoljni s predsednikovim torkovim predlogom za zmanjšanje pokojnin, so izrazili skrb in že razmišljajo o stavki. Nazadnje, ko se je francoska vlada odločila zmanjšati pokojninske ugodnosti leta 1995, je bila Francija ohromljena zaradi stavke, ki je trajala tri tedne, spremljali pa so jo tudi ulični protesti.

Sarkozy napovedal reforme