Sarkozy je dejal, da bi v Evropi rad enako politiko, kot jo ima Francija. Foto: Reuters
Sarkozy je dejal, da bi v Evropi rad enako politiko, kot jo ima Francija. Foto: Reuters
Varnostni svet
Vsi voditelji se strinjajo, da Varnostni svet potrebuje prenovo, vprašanje je le, kakšno. Foto: EPA

"Z reformo nikakor ne smemo več odlašati. Francija bo storila vse, da Nemčija, Japonska, Brazilija, Indija in ena izmed pomembnih afriških držav dobijo stalni sedež v Varnostnem svetu," je dejal francoski predsednik in dodal, da organizacija, ustvarjena v 20. stoletju, v 21. ne more več delovati.

G8 + 5 = G13
Poleg tega je Sarkozy na svoji prvi veliki novinarski konferenci od svoje izvolitve v maju predlagal, naj se skupina G8, ki jo sestavljajo najrazvitejše države in Rusija, razširi na 13 članic. Le tako bo odražala rast in moč razvijajočih se držav, je dejal.

"Čudno je misliti, da se lahko spopadamo z najresnejšimi težavami tega sveta, če med tem ignoriramo polovico prebivalstva." Kitajska, Indija, Brazilija, Mehika in Južnoafriška republika morajo čim prej priti v G8, ki ga trenutno sestavljajo ZDA, Velika Britanija, Japonska, Nemčija, Francija, Italija, Kanada in Rusija. Njegove ideje je podprl tudi britanski premier Gordon Brown.

To pa še ni vse: Sarkozy je "premislek" predlagal tudi v primeru poslanstva in nalog Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Priprave na julijsko predsedovanje v teku
Pozornost je namenil tudi prednostnim nalogam šestmesečnega predsedovanja EU-ju, ki ga bo Francija 1. julija prevzela od Slovenije. "Ob koncu našega vodenja si želim, da bi Evropa imela izoblikovano energetsko, okolijsko in obrambno politiko in politiko priseljevanja."

Francoska vlada bo število priseljencev doma omejila z uvedenimi kvotami, izpogajanimi z matičnimi državami priseljencev, napovedal pa je še obnovitev projekta "širši Pariz", ki naj bi francosko prestolnico spremenil v "najlepše mesto na svetu".

A. P.