Foto:
Foto:
29-letni muslimanski duhovnik Abdel Hamid Mask iz Hebrona je zapustil ženo, dva otroka in nedokončan doktorat
Pravoverni judje žalujejo za 11-letno žrtvijo
Palestinski premier Mahmud Abas

Po navedbah neimenovanega visokega izraelskega predstavnika naj bi vlada vojaški načrt potrdila še nocoj, izvedli naj bi ga kljub ukazu palestinskega premierja Mahmuda Abasa za prijetje odgovornih za torkov napad.

Vojaški načrt bi lahko začeli izvajati že to noč, trajal pa naj bi nekaj dni. Osredotočen naj bi bil na Hamas, Islamski džihad in Mučeniške brigade Al Akse, vključeval pa aretacije, vdore na palestinska območja in "usmerjene uboje".

Bush: Izrael se ima pravico braniti
Ameriški predsednik George Bush je izraelskemu premierju Arielu Šaronu v telefonskem pogovoru poudaril, da se ima Izrael po krvavem napadu v Jeruzalem pravico braniti. Po njegovih besedah pa je zelo pomembno, da se pogovori vseh strani nadaljujejo. Ob tem je še dejal, da morajo palestinske oblasti onemogočiti teroristične organizacije.

V Jeruzalemu moril muslimanski duhovnik
Samomorilski napad v Jeruzalemu je izvedel muslimanski duhovnik Abdel Hamid Mask iz Hebrona, ki je pridigo zamenjal za nasilje.

Po trditvah Hamasa gre za posameznikovo maščevanje, palestinske oblasti pa so z muslimanskimi skrajneži že pretrgale vse stike.

29-letni imam Abdel Hamid Mask je zapustil ženo in dva otroka ter nedokončan doktorat s področja islamskega prava. Abelova žena se zahvaljuje Bogu, da je njen mož postal mučenik.

Mask je pravo nasprotje običajnim profilom samomorilskih napadalcev - mladih samskih moških, ki nimajo ničesar izgubiti. V zadnjem času so samomorilske napade izvajali tudi poročeni moški in ženske, nekateri iz meščanskih družin.

Mask je leto 1990 nedolžen preživel v izraelskem zaporu, pred nekaj tedni pa so izraelski vojaki ubili njegovega sorodnika, Mohameda Sederja, enega od vodij Islamskega džihada.

Pred odhodom v akcijo je posnel videokaseto, na posnetku pa v eni roki drži Koran in v drugi puško. Na avtobus naj bi se vkrcal preoblečen v pravovernega juda.

Dvajset mrtvih, med njimi pet otrok
V njegovem samorilskem napadu na avtobus v judovskem delu Jeruzalema je bilo ubitih 20 ljudi, okoli 100 pa je ranjenih, nekateri huje. Med ranjenimi je tudi 11 otrok.

Palestinske oblasti so pretrgale vse stike z islamskimi skrajneži skupin Islamski džihad in Hamas, ki sta prevzeli odgovornost za napad.

Predstavniki Hamasa sicer trdijo, da je šlo pri napadu na avtobus za maščevanje posameznika, zato bodo vztrajali pri začasni prekinitvi spopadov.

Palestinski premier napoveduje ostre ukrepe
Palestinski premier Mahmud Abas je napovedal, da bodo oblasti proti Islamskemu džihadu in Hamasu ostro ukrepale, saj so delovali proti interesom palestinskega naroda.

V skladu z mirovim načrtom imenovani "časovni načrt" naj bi Palestinci dobili svojo državo do leta 2005.

Na izrednem zasedanju palestinskega vladnega kabineta v Gazi so zelo ostro odgovornost za poslabšanje razmer pripisali skrajnima skupinama Islamski džihad in Hamas. Za napad so delno odgovornost pripisali tudi Izraelu, ki stalno krši premirje, ki so ga konec junija enostransko razglasile palestinske skrajne skupine.

Izrael je takoj po napadu zamrznil pogovore s palestinskimi oblastmi o izročitvi štirih mest na Zahodnem bregu. Izraelski premier Ariel Šaron je začel pogovore z vojaškimi poveljniki o morebitnem odgovoru na napad.

Ameriški predsednik George Bush je Arielu Šaronu po telefonu zagotovil podporo v boju proti terorizmu in poudaril, da pri boju proti terorizmu ne gre sklepati kompromisov.

V telegramu izaelskemu predsedniku Mošeju Kacavu pa je ruski predsednik Vladimir Putin ob izrazih sožalja pozval tudi k zadržanosti in nadaljevanju mirovnega procesa.

ZDA so na Bližnji vzhod že poslale svojega visokega predstavnika Johna Wolfa, da bi skušale preprečiti propad mirovnih prizadevanj.