Olmert je po zmagi Kadime na volitvah postal Šaronov naslednik. Foto: Reuters
Olmert je po zmagi Kadime na volitvah postal Šaronov naslednik. Foto: Reuters
Ariel Šaron
Šaron je ena najpomembnejših osebnosti modernega Izraela. Foto: Reuters

Izraelski mediji so se nekdanjega generala in nato dolgoletnega politika "Arika", kot so ga imenovali, ali "Buldožerja", znanega zaradi njegove brezkompromisne politike, spomnili s številnimi oddajami v medijih.

Šaron je bil znan kot oster nasprotnik Palestincev in izraelskih arabskih sosed, vendar je v karieri velikokrat menjal taktiko in septembra 2005 celo umaknil naseljence iz Gaze, nato izstopil iz stranke Likud in ustanovil stranko Kadima, ki je zmagala na spomladanskih volitvah.

Po možganski kapi je danes 79-letni Šaron padel v komo, iz katere se ni več zbudil. Pri življenju ga umetno ohranjajo naprave v bolnišnici Šeba v Tel Avivu.

Nepriljubljeni Olmert
Kar 77 odstotkov Izraelcev je nezadovoljnih s politiko Šaronovega naslednika Ehuda Olmerta. V enem letu njegovega mandata je šel Izrael skozi burne procese, z vojsko ponovno vdrl v Gazo in se brez večjega napredka iz nje umaknil, zapletel pa se je tudi v vojno z libanonskim gibanjem Hezbolah in jo po mnenju mnogih analitikov izgubil brez doseženega bistvenega cilja, zagotovitve varnosti na severni meji.

Prav zato se mnogim Izraelcem toži po časih, ko je vojaške operacije kot premier preudarno vodil Šaron, ki mu tudi nasprotniki priznavajo mesto največjega generala v zgodovini moderne izraelske države. "Šaron ne bi šel v vojno, ki jo ne bi mogel dobiti," je eden izmed stavkov, ki ga je mogoče te dni pogosto slišati po državi.

Oglejte si fotozgodbo in si preberite več o življenju Ariela Šarona.
Šala o razmerah v Izraelu
Ena izmed šal, ki krožijo po državi in priča o priljubljenosti nekdanjega in sedanjega premierja, gre takole:

Šaron se prebudi iz kome in prisotni mu povedo, da ni več premier. "Kdo me je nadomestil," vpraša. "Ehud Olmert," se glasi odgovor. "Olmert? Kaj bo, če izbruhne vojna? Saj ne zna voditi vojske! Kdo je obrambni minister?" "Peretz," se glasi odgovor. "Perez? Je stari še vedno živ?" "Ne Šimon Perez, Amir Peretz." Šaron se zdrzne: "Kaj? Za trenutek zaprem oči in vi dopustite, da obrambo države prevzame vodja sindikalistov? Grem nazaj spat!"

A. L.