Predsednik Hadi (levo) naj bi bil na varnem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Predsednik Hadi (levo) naj bi bil na varnem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jemen
Odstavljeni predsednik Saleh je pod sankcijami ZN-a. Skrivoma naj bi podpihoval vstajo Hutijev. Tudi vojaška postojanka, ki so jo danes zavzeli pripadniki Hadija, naj bi bila povezana z nekdanjim predsednikom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot so sporočili predstavniki iz predsedniškega urada v južni pokrajini Aden, je neznano vojno letalo odvrglo bombo ali streljalo na ozemlje predsedniške palače. Takoj po napadu so očividci videli gost dim, v tistem trenutku tudi ni bilo znano, ali je Abdrabuh Mansur Hadi v palači.

Jemenske varnostne sile zatrjujejo, da je stanje v predsedniški palači zdaj pod nadzorom "in da ni razloga za skrbi". Po pisanju BBC-ja so poročila o tem, kje je predsednik Hadi, zmedena. Medtem pa agencija Reuters poroča, da je predsednik na varnem.

Napad se je zgodil po tem, ko so privrženci nekdanjega predsednika pod vodstvom generala Abdela Hafeza Al Sakafa vdrli na letališče v mestu Aden. Podporniki predsednika Hadija so jih ustavili in letališče zaprli. V spopadu so bili ubiti najmanj štirje, ranjenih je bilo 13 ljudi. Zagorel naj bi letališki stolp.

Razmere v Jemnu so se še zaostrile
V Jemnu, kjer je moral po protestih leta 2012 oblast zapustiti dolgoletni predsednik Ali Abdulah Saleh, že mesece vlada kaos, v zadnjih tednih pa so se razmere še zaostrile. Jemenski predsednik Hadi je konec februarja letos pobegnil iz hišnega pripora v Sani, v katerem je bil skupaj z drugimi visokimi funkcionarji od januarja, ko so uporniški šiitski Hutiji zasedli predsedniško palačo v Sani.

Hadi se je zatekel v pristaniški Aden na jugu države, kjer skuša znova vzpostaviti oblast, Jemnu pa s tem vse bolj grozi razkol. Medtem ko so Hutiji februarja razpustili parlament in prevzeli oblast v Sani, so na ulice odšli sunitski prebivalci. Prebivalstvo Adna pa je zahtevalo, da to mesto postane nova prestolnica države.