Med ubitimi naj bi bil tudi imam mošeje Badr. Foto: Reuters
Med ubitimi naj bi bil tudi imam mošeje Badr. Foto: Reuters
Jemen
Preiskovalci na delu. Foto: Reuters

Štirje samomorilski napadalci so se razstrelili v dveh mošejah, ki ju obiskujejo večinoma privrženci šiitskih Hutijev, katerih uporniška skupina je septembra lani prevzela nadzor nad prestolnico in iz svojega oporišča na severu vpliv razširila še na druge dele najrevnejše arabske države, ki drsi vse globlje v kaos.

Eksplozije so odjeknile, ko so se verniki udeležili opoldanskih molitev v mošejah Badr na jugu Sane in Al Hašahuš na severu mesta. Ena bomba je eksplodirala znotraj mošeje Badr, ena pa na izhodu iz mošeje, ko so ljudje bežali. Dva samomorilska napadalca sta se razstrelila pred mošejo Al Hašahuš. Bolnišnice v mestu so prebivalce pozvale k nujnemu darovanju krvi, da bi lahko oskrbeli veliko število ranjencev. Teh naj bi bilo na desetine.

Odgovornost za napade je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki nadzoruje ozemlja v Siriji in Iraku, znana pa je po svoji brutalnosti in številnih tujih borcih v svojih vrstah. V Jemnu je skupina svojo izpostavo ustanovila novembra in vse kaže, da hitro širi svoj vpliv. To je bil njen prvi napad v Jemnu.

Država je sicer oporišče Al Kaide na Arabskem polotoku, ki velja za eno izmed najdejavnejših in močnih krajevnih vej mednarodne teroristične mreže. Ta je v preteklosti že izvedla napade na privržence Hutijev.

Boj za prevlado
Napetosti v Jemnu so se še povečale, potem ko je predsednik države Abd Rabu Mansur Hadi po več mesecih hišnega pripora, v katerega so ga prisilili hutijski uporniki, prejšnji mesec pobegnil iz Sane v Aden na jugu države, kjer skuša utrditi svojo oblast in se tako bolje pripraviti na odpor proti poskusu upornikov, da zavzamejo celotno ozemlje države.

Samomorilski napadi v Sani so se zgodili, potem ko so neznana letala bombardirala predsedniško palačo v Adnu. Hadi je po napadu sporočil, da je šlo za neuspešen poskus vojaškega udara. Streljanje protiletalske obrambe je bilo v mestu slišati tudi v petek. Medtem ko je Hadi mednarodno priznan predsednik in ga podpirajo sunitske zalivske države, pa imajo Hutiji podporo Irana.

Hutiji so povezani tudi z nekdanjim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, ki je bil po večmesečnih protestih prisiljen odstopiti leta 2012, takrat pa se je začela tudi nestabilnost. Saleh velja za ostrega nasprotnika predsednika Hadija.

Islamski skrajneži napadli mošeje
Islamski skrajneži napadli mošeje