Uničenje v starodavni Sani. Foto: Reuters
Uničenje v starodavni Sani. Foto: Reuters

Hutijevski uporniki, ki imajo podporo Irana, so septembra zavzeli Sano, od tam pa prodrli v osrednji in južni Jemen. Savdska Arabija, ki ji nikakor ni po volji širjenje iranskega vpliva na Bližnjem vzhodu, je 26. marca začela izvajati zračne napade na Jemen, da bi ustavila hutijevske upornike in povrnila na oblast strmoglavljenega jemenskega predsednika Abd Rabuja Mansurja Hadija.

Na strani hutijevskih upornikov se bojuje tudi jemenska vojska, zvesta nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki ga je z oblasti odnesla ljudska vstaja leta 2011.

Obstreljevanje vojaškega pristanišča
V sredo je bilo v zračnih napadih na Bakil al Mir ob savdski meji ubitih najmanj 40 ljudi, večina civilistov. Tamkajšnja ljudstva se ob boku hutijevskih upornikov bojujejo proti savdskim silam na tleh, obmejni spopadi pa so še okrepili boje med šiitskimi uporniki in koalicijo sunitskih zalivskih držav.

Le nekaj ur pozneje so savdske sile izvedle zračni napad na skladišče orožja v osrednjem delu Sane, pri čemer je bilo 40 ljudi ubitih, več kot sto pa ranjenih. Bojna letala in ladje koalicije so udarila tudi po največjem jemenskem vojaškem pristanišču v Hodeidi, pri čemer sta bili uničeni dve bojni ladji.

Jemenska vlada v izgnanstvu je sporočila, da morajo hutijevski uporniki priznati predsednika in izprazniti vsa večja mesta, preden se bodo lahko začela mirovna pogajanja. Pogajanja pod taktirko Združenih narodov bi se morala zaleti 28. maja, a so bila preložena.