Spopadi v Jemnu se po petdnevnem premirju nadaljujejo, prav tako pa se nadaljujejo koalicijski letalski napadi. Foto: Reuters
Spopadi v Jemnu se po petdnevnem premirju nadaljujejo, prav tako pa se nadaljujejo koalicijski letalski napadi. Foto: Reuters

Petdnevna humanitarna prekinitev ognja, ki naj bi omogočila dostavo najnujnejše pomoči prebivalcem Jemna, se je iztekla v nedeljo ob 23. uri po krajevnem času. Združeni narodi oz. novi odposlanec ZN-a za Jemen Ismail Ould Šejk Ahmed je vse strani, vpletene v spopade, pozval, naj prekinitev ognja podaljšajo za vsaj še pet dni, a njegov poziv ni naletel na plodna tla.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je takoj po prekinitvi ognja že začela nove napade na hutijevske upornike. Arabska televizijska mreža Al Džazira, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika Savdske Arabije, je poročala, da so letala arabske koalicije obstreljevala cilje v krajih Al-Aulaban in Al-Ariš blizu mesta Aden na jugu Jemna.

Jemenski minister trdi, da so premirje prvi prekršili hutijevski uporniki
Kljub prekinitvi ognja so jug Jemna in strateško pomembno mesto Taiz že v soboto pretresli novi spopadi med hutijevskimi uporniki in vojaki, zvestimi nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ter provladnimi silami. V spopadih je umrlo več deset ljudi. Sobotnemu nasilju je v nedeljo sledil poziv novega odposlanca ZN-a za Jemen Ismaila Oulda Šejka Ahmeda, naj vse strani "obnovijo svojo zavezo temu premirju za vsaj še dodatnih pet dni".

Jemenski zunanji minister Rejad Jasin Abdula je povedal, da se je koalicija za nadaljevanje letalskih napadov odločila, ker so hutijevski uporniki in njihovi zavezniki kršili dogovorjeno premirje. Povedal je še, da trenutno tako ne razmišljajo o nobenem novem premirju, je pa obljubil, da ne bodo napadali letališča v Sani ter pristanišč v Adnu in Hodajdi, da bo lahko človekoljubna pomoč vseeno prihajala v državo.

Umrlo že najmanj 1.500 ljudi
Po podatkih ZN-a je v Jemnu od sredine marca v letalskih napadih koalicije pod vodstvom Savdske Arabije ter v spopadih med uporniškimi silami in enotami, zvestimi predsedniku Hadiju, umrlo več kot 1.500 ljudi.