Savdijke se lahko gibajo le v ženski družbi ali družbi moških sorodnikov. Foto: EPA
Savdijke se lahko gibajo le v ženski družbi ali družbi moških sorodnikov. Foto: EPA
Savdska Arabija
Vožnja avtomobila še naprej ostaja ena neizpolnjenih želja številnih Savdijk. Foto: EPA

Težave so se za Kamiso Mohamed Savadi začele lani, ko je v njeno hišo v mestu Al Chamil vstopil član verske policije in aretiral dva moška, Fahda in Hadiana. Fahd je policistu povedal, da ga je ženska kot dojenčka dojila in da je zato po islamskih zakonih njen sin, Hadian pa naj bi ga spremil, ko je ženski dostavil kruh.

Sodišče je v razsodbi zapisalo, da je bilo dokazano, da Fahd ni sin obsojene žesnke, kazen pa je naložilo tudi obema vpletenima moškima: Hadian je bil kaznovan s pol leta zapora in 60 udarci, Fahd pa s 40 udarci in štirimi meseci zapora. Odločitev sodišča je v Savdski Arabiji sprožila mešane odzive. "Vsi smo jezni, ker to je babica. 40 udarcev, kako bo prenesla bolečino? Tega ne morete upravičiti."

Stroga veja islama
Savdska Arabija sledi strogi razlagi islama, vahabizmu, in kaznuje moške ter ženske, ki se družijo, a niso v sorodu. Komisijo za promocijo kreposti in preprečitev pregrešnosti sestavlja več tisoč t. i. verskih policistov, ki budno nadzorujejo upoštevanje strogih pravil: od oblačenja, stroge ločitve spolov do molitve ter vožnje avtomobilov. Savdski zakoni so zelo strogi do žensk, ki med drugim ne smejo voziti avtomobilov, za potovanje pa potrebujejo dovoljenje moških.

Tokratni primer ni osamljen. Leta 2007 je veliko prahu dvignila obsodba 19-letne žrtve večkratnega posilstva, ki jo je sodišče obsodilo na 200 udarcev in pol leta zapora, ker se je srečala z moškim, ki ni bil njen sorodnik. Sedmerica posiljevalcev je takrat ugrabila par in dekle posilila, kaznovani pa so bili z zapornimi kaznimi od 10 mesecev do petih let. Zaradi mednarodnih pritiskov je savdski kralj Abdulah dekle in njenega fanta pomilostil.

Bo kralj reformiral družbo?
Mnogi Savdijci upajo, da bo kralj Abdulah, ki je oblast prevzel leta 2005, postopoma reformiral družbo in spremenil nekatera rigidna pravila. Februarja letos je kralj zamenjal kar nekaj članov svojega kabineta, med njimi številne najbolj konservativno nastrojene z vodjo kabineta na čelu, z novimi, mlajšimi člani z zmernejšimi pogledi. Vse številnejši so tudi pozivi, naj oblasti omejijo pristojnosti verske policije: nazoren primer njenega dela je aretacija pretekli teden. Na zaslišanje so pripeljali dva moška, ki sta na sejmu knjig v Rijadu poskušala dobiti avtogram pisateljice Halime Muzfar.

T. V./K. T.