Mohamed bin Salman je hitro dobival položaj za položajem, zdaj pa je postal še prestolonaslednik. Foto: Reuters
Mohamed bin Salman je hitro dobival položaj za položajem, zdaj pa je postal še prestolonaslednik. Foto: Reuters
Savdijski kralj
Savdijski kralj Salman državo vodi od leta 2015. Foto: Reuters

31-letni Mohamed bin Salman je tako postal tudi namestnik ministrskega predsednika, še naprej pa bo opravljal naloge obrambnega ministra. Kraljevo odločitev je z 31 glasovi izmed 34 potrdila državna komisija za nasledstvo. Slovesnost o uradnem imenovanju je predvidena zvečer v Meki.

Več kot polovica prebivalcev mlajših od 25 let
57-letni Mohamed bin Najef, ki je že prisegel zvestobo novemu kronskemu princu, je ostal brez vseh uradnih funkcij, odstranjen je bil tudi z mesta ministra za notranje zadeve. 81-letni kralj Salman je bin Najefa za prestolonaslednika imenoval pred dvema letoma, ko je prevzel oblast in s tega položaja odslovil princa Mokrena bin Abdula bin Sauda, ki je bil za prestolonaslednika imenovan v času pozneje umrlega kralja Abdulaha bin Abdula Aziza.

Z imenovanjem svojega sina za prestolonaslednika je savdski kralj simbolično povečal obete za mladostno populacijo države, v kateri je več kot polovica mlajših od 25 let, ocenjujejo poznavalci te monarhije.

Meteorski vzpon po družbeni lestvici
Odločitev savdskega kralja o imenovanju novega prestolonaslednika sicer ni bila v celoti nepričakovana. Poleg položaja ministra za obrambo je bil bin Salman pristojen za projekt vizija 2030 o prestrukturiranju savdskega gospodarstva. Kralja je tudi spremljal ob vsem najpomembnejših potovanjih v tujino. Kot obrambni minister je nadzoroval vojaško posredovanje koalicije držav pod vodstvom Savdske Arabije v Jemen, predsedoval je tudi svetu za gospodarstvo in razvoj, ki usklajuje gospodarsko politiko države, ter bil v nadzornem svetu državnega naftnega velikana Saudi Aramco.

Kot oviro za nasledstvo prestola so doslej navajali samo njegovo mladost.

"Šlo je za mnogo hitrejšo utrditev moči, kot smo predvidevali. Kralj je želel z izborom novega kronskega princa zaveznicam in nasprotnicam jasno pokazati, kdo v državi vlada in kdo ji bo vladal v prihodnje, verjetno v naslednjih desetletjih," je za CNN spremembo komentiral dolgoletni bližnjevzhodni dopisnik te televizije John Defterios.