V Gazi je še vedno mogoče videti grafite s podobo Šalita, ki ga je Hamas zamenjal za palestinske zapornike. Foto: EPA
V Gazi je še vedno mogoče videti grafite s podobo Šalita, ki ga je Hamas zamenjal za palestinske zapornike. Foto: EPA

Nagrada za zajetje izraelskega vojaka je bila razpisana že prej, a jo je princ Haled bin Talal, brat premožnega princa Alvalida bin Talala, čigar premoženje se vrednoti v milijardnih zneskih, zdaj občutno zvišal.

Za povišanje nagrade se je odločil, potem ko so ga razjezile izraelske grožnje šejku Avadu Al Karaniju, vidnemu savdskemu kleriku, ki je za zajetje izraelskega vojaka obljubljal 100.000 dolarjev.

"Avad Al Karani je ponujal 100.000 dolarjev samo za prijetje ujetnika, toda oni so se odzvali s ponujenim milijonom dolarjev za uboj Avada Al Karanija," je pojasnil bin Talal in dodal, da je iz solidarnosti s klerikom sam primaknil 900.000 dolarjev za zajetje izraelskega vojaka, s katerim bi nato osvobodili palestinske zapornike.

Do ponudbe milijonske nagrade prihaja po nedavnem dogovoru med Izraelci in Palestinci, v okviru katerega je palestinsko gibanje Hamas iz več kot petletnega ujetništva izpustilo izraelskega vojaka Gilada Šalita v zameno za več kot tisoč palestinskih ujetnikov v izraelskih zaporih.

Karani je v Savdski Arabiji zelo znana osebnost, predvsem zaradi svojih neposrednih izjav, vendar sam ni del uradne verske hierarhije.