Danes 25-letnega Šalita so 25. junija 2006 palestinski borci ujeli v vojaški operaciji na meji med Izraelom in območjem Gaze. Na sliki posnetek Šalita po izpustitvi, ko že daje prve intervjuje. Foto: Reuters
Danes 25-letnega Šalita so 25. junija 2006 palestinski borci ujeli v vojaški operaciji na meji med Izraelom in območjem Gaze. Na sliki posnetek Šalita po izpustitvi, ko že daje prve intervjuje. Foto: Reuters
Palestinski moški na mejnem prehodu pričakuje prihod svojega sina. Foto: Reuters
Šilat po petih letih doma

Izrael je izpustil 477 palestinskih zapornikov, v dveh mesecih pa izpustitev čaka še 550 Palestincev. Skupno naj bi bilo v zameno za Šalita tako skupno izpuščenih 1027 Palestincev, kar je najvišja cena, kar jo je judovska država plačala v zameno za enega človeka.

Postopek izmenjave je precej zapleten in je potekal več ur. Ponoči so v zaporih Keciot in Hašaron še zadnjič preverili zapornike in zapornice, ki jih bodo izpustili na prostost.
Zapornike, namenjene v Gazo, so prepeljali na mejni prehod Kerem Šalom na meji med Izraelom in območjem Gaze, ostale pa na prehod Bejtunija blizu Ramale.

Prva uspešna izmenjava v 26 letih
Na območju Gaze je 25-letnega Šalita, ki je bil že od junija 2006 v ujetništvu Hamasa, obiskal predstavnik Rdečega križa, ki je potrdil, da je izraelski vojak živ in zdrav. Po potrditvi je Izrael izpustil 27 palestinskih zapornic, Šalita pa so za krajši čas prepeljali na Sinaj.
Tudi Izrael je že izpustil 450 palestinskih zapornikov, ki so prek Egipta že prispeli v Gazo, kjer so jih pričakali navdušeni svojci.
Šalita so prek mejnega prehoda Nicana iz Egipta že prepeljali v Izrael in ga predali tamkajšnjim oblastem. Sodeč po posnetkih egiptovske televizije je vojak videti dobro, akr je v intervjuju za omenjeno televizijo bled in utrujen, a z nasmejanim izrazom zatrdil tudi sam. Šalit je dejal še, da je pogrešal svojo družino in prijatelje ter interakcijo z normalnimi ljudmi. "Upam, da ta dogovor privede do večjega sodelovanja med izraelsko in palestinsko stranjo," je še dodal.
Šalitov oče Noam je za izraelsko televizijo izjavil, da je to najsrečnejši dan v njegovem življenju.
Šalita so po zdravniškem pregledu prepeljali v vojaško oporišče blizu Tel Aviva, kjer se je sešel z družino, izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Ehudom Barakom.

To je prvič po 26 letih, da se je zajeti izraelski vojak v domovino vrnil živ.
V spodnji galeriji nekaj posnetkov pričakovanja izmenjave z obeh strani.

Šilat po petih letih doma