Prebivalke Savdske Arabije se bodo kljub volilni pravici še vedno morale spopadati s številnimi omejitvami. Foto: EPA
Prebivalke Savdske Arabije se bodo kljub volilni pravici še vedno morale spopadati s številnimi omejitvami. Foto: EPA

Občinske volitve so edine volitve v savdskoarabski monarhiji in v prihodnje bodo lahko na njih volile ter kandidirale tudi ženske.

Abdulah je napovedal, da bodo lahko ženske postale tudi članice šure, posvetovalnega telesa z omejenimi pooblastili, ki ne more sprejemati ali uveljavljati zakonov. Vseh 150 članov šure imenuje kralj, zdajšnji mandat pa se bo iztekel leta 2013.

"Ženske bodo članice šure od prihodnjega mandata in na prihodnjih volitvah bodo v skladu z islamskimi pravili lahko nastopile na občinskih volitvah," je pojasnil kralj. Občinske volitve bodo sicer potekale 29. septembra, a na njih ženske še ne bodo imele pravice voliti ali kandidirati.

Abdulah je v petminutnem govori povedal, da se je za podelitev volilne pravice ženskam odločil, ker nočejo marginalizirati žensk v družbi v vlogah, ki so skladne s šeriatskimi zakoni.

Kraljeva podelitev volilne pravice ženskam v Savdski Arabiji je uspeh za liberalne aktiviste, ki so si dolgo časa prizadevali, da bi tudi ženske v tej skrajno konservativni državi dobile volilno pravico.

Življenje določajo islamska pravila
Savdska Arabija je bila še zadnja večinsko muslimanska država, kjer ženske niso smele voliti. Še vedno pa ne bodo smele voziti ali potovati brez moškega spremstva, če so mlajše od 45 let.

Savdska monarhija temelji na vahabitski veji islama, kjer veljajo strogi zakoni in pravila glede vloge žensk v družbi. Da se v javnosti pravil držijo pripadniki obeh spolov, budno skrbi verska policija.

Abdulah si že nekaj čas prizadeva, da bi vpeljal nekatere družbene in politične reforme, a se morajo ljudje navadati na njihovo počasno in previdno uvajanje zaradi odločnega nasprotovanja konservativnih klerikov in članov kraljeve družine.