Schmitt je dvakratni olimpijski prvak v sabljanju. Foto: EPA
Schmitt je dvakratni olimpijski prvak v sabljanju. Foto: EPA

Izvolitev Schmitta ni bila nikoli pod vprašajem, saj ima Fidesz v parlamentu absolutno večino. Za Schmitta je glasovalo 263 od 386 poslancev, kar je še več od zahtevane dvotretjinske večine. Socialističnega protikandidata Andrasa Balogha je podprlo 59 poslancev.

68-letni Schmitt je nekdanji olimpijski prvak v sabljanju in predsednik Madžarskega olimpijskega komiteja. Velja za tesnega sodelavca premierja Viktorja Orbana, zato je bil na udaru kritikov, ki so mu očitali, da je strankarski vojščak in zato ne bo služil interesom celotnega madžarskega naroda.

Shmitt bo petletni mandat od dozdajšnjega predsednika Laszla Solyoma prevzel 6. avgusta. V skladu z madžarsko ustavo mora parlament s tajnim glasovanjem novega predsednika države izvoliti najmanj 30 dni pred iztekom mandata dozdajšnjega predsednika.

Za izvolitev prredsednika sta potrebni dve tretjini glasov, sicer je postopek glasovanja treba ponoviti v drugem krogu. Če tudi drugi krog ne prinese zmagovalca, sledil tretji, zadnji krog, ko je za izvolitev potrebna navadna večina. Schmitt je drugi madžarski predsednik, ki je bil izvoljen v prvem krogu; pred njim je to uspelo le Arpadu Gönczu.

Pristojnosti madžarskega predsednika so razmeroma omejene. Po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami predlaga predsednika vlade, je vrhovni poveljnik oboroženih sil, lahko daje pobude za sprejetje zakonov, ima pravico odložilnega veta na novo sprejete zakone, ima pa tudi zelo omejeno pravico razpustitve parlamenta in posebne prisojnosti v primeru izrednega stanja.