Foto:
Foto:
Nemški kancler Gerhard Schröder in predsednik SČG-ja Svetozar Marović

Ob tem je ugotovil, da Hrvaška popolnoma sodeluje s Haagom, kljub temu da še ni izročila upokojenega generala Anteja Gotovino. Dodal je, da je nemogoče izročiti nekoga, ki ga ni v državi.

Izrazil je tudi navdušenje nad reformami, ki jih je Račanova vlada začela uvajati leta 2000. Po besedah kanclerja je pod vodstvom premiera Račana Hrvaška postala območje stabilnosti na Zahodnem Balkanu, to pa je zelo pomembno ne le za Hrvaško temveč za širšo regijo in za Evropo.

Med Schröderjevim obiskom naj bi v Zagrebu odprli tudi Hrvaško-nemško gospodarsko-trgovinsko zbornico. Pri tem je kancler dejal, da lahko gospodarske odnose še okrepijo in jih razširijo v interesu prebivalcev obeh držav.

Razširjena jurisdikcija na Jadranu
Hrvaška je v sredo pri sekretariatu ZN-a notificirala širjenje jurisdikcije na Jadranu. Širjenje jurisdikcije je hrvaško zunanje ministrstvo notificiralo v skladu z odločitvijo sabora, sprejeto 3. oktobra.

Ekonomsko ribolovno območje Hrvaške obsega morski prostor od zunanje meje teritorialnega morja v smeri odprtega morja do njegove zunanje meje, ki jo dopušča obče mednarodno pravo. Zunanje meje območja bo Hrvaška določila na podlagi mednarodnih pogodb o razmejitvi, in sicer z državami, katerih obale ležijo nasproti ali bočno glede na hrvaško obalo.

Nemčija bo SČG-ju pomagala na poti v EU
Kancler Gerhard Schröder je med sredinim obiskom v Beogradu Srbiji in Črni gori zagotovil nemško podporo pri vključevanju v EU. Po pogovoru s predsednikom SČG-ja Svetozarjem Marovićem je Schröder še dejal, da na političnem področju med državama ni velikih težav, več truda pa naj bi bilo potrebnega za izboljšanje gospodarskega sodelovanja, ki naj bi ga spodbudil v sredo ustanovljen gospodarski svet Nemčije in SČG-ja.

Gospodarsko sodelovanje je bilo osrednja tema Schröderjevih pogovorov s srbskim premierjem Zoranom Živkovićem, s katerim sta med drugim govorila o nemškem vlaganju v hidroelektrarno Bajina Bašta. Nemčija naj bi odobrila posojilo 30 milijonov evrov za gradnjo omenjene elektrarne na Drini.

Sicer je Nemčija največji zahodni gospodarski partner Srbije in drugi največji, za Rusijo, nasploh. Lani je blagovna menjava znašala 1,18 milijarde evrov, pri čemer je Nemčija dosegla precejšen presežek.