Merklova in Schulz sta glavna kandidata za kanclerski položaj na jesenskih parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Merklova in Schulz sta glavna kandidata za kanclerski položaj na jesenskih parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Poslopje nemškega parlamenta
Nemške parlamentarne volitve bodo 24. septembra. Foto: Reuters

Če bi bile volitve danes, bi Merklovo podprlo 38 odstotkov vprašanih, Schulza pa 49 odstotkov, kaže anketa Politbarometer nemške televizije ZDF. Konec januarja je imela Merklova še 44-odstotno podporo, Schulz pa 40-odstotno.

Malo več kot tri tedne po imenovanju Schulza za kanclerskega kandidata so nemški socialdemokrati (SPD) pridobili šest odstotnih točk. Na parlamentarnih volitvah bi zdaj krščanske demokrate (CDU/CSU) podprlo 34 odstotkov ljudi, dve odstotni točki manj kot konec januarja, SPD pa 30 odstotkov.

S tem, ko je pridobil SPD, je nekaj podpore izgubila stranka Levica, ki bi jo podprlo sedem odstotkov volivcev, tri odstotne točke manj kot januarja. Zeleni so pridobili eno odstotno točko in imajo devetodstotno podporo.

Desničarsko Alternativo za Nemčijo (AfD) bi volilo deset odstotkov Nemcev (odstotna točka manj kot januarja), liberalci (FDP) pa so ohranili šestodstotno podporo.

SPD nazadnje slavil s Schröderjem
Po anketi Politbarometer bi bila tako najverjetnejša koalicija med CDU/CSU-jem in SPD-jem, tudi koalicija CDU/CSU - Zeleni - FDP bi še imela tesno večino v parlamentu, ne pa tudi rdeče-rdeče-zelena koalicija iz SPD-ja, Levice in Zelenih.

Anketo je med 14. in 16. februarjem po telefonu izvedel institut Mannheimer Forschungsgruppe, v njej pa je sodelovalo 1231 naključno izbranih volilnih upravičencev.

SPD je v anketah javnega mnenja več let zaostajal za konservativci do ponovne vrnitve Schulza v nemško politiko, potem ko je zapustil položaj predsednika Evropskega parlamenta.

Nazadnje so socialdemokrati na volitvah slavili leta 2002 pod vodstvom nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja.