Kijev. Foto: Reuters
Kijev. Foto: Reuters

To je nadaljevanje pomembnega kulturnega obrata v državi in zadnji poskus izkoreninjenja vseh sledi vpliva Moskve v Ukrajini. Prevzem zahodnega, gregorijanskega koledarja je tudi nov znak vztrajnih poskusov Kijeva približati se Evropi, poroča BBC.

Večinoma so Ukrajinci pravoslavni kristjani, a je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski julija letos podpisal nov zakon, po katerem je s sprejetjem gregorijanskega koledarja uradni božič v državi zdaj 25. decembra.

Ta poteza ima tudi podporo Cerkve.

Rusija je Ukrajino napadla februarja lani, s tem pa tudi okrepila protiruske sentimente v državi. Številni Ukrajinci so zavrnili zgodovinske vezi z Rusijo, vključno z ruskim jezikom in kulturo.

Ukrajina si močno prizadeva, da bi se pridružila Evropski uniji, kar mnogi državljani vidijo kot pomembno potrditev, da njihova država zgodovinsko in kulturno spada v Evropo.

Ukrajinski poslanec in vodja stranke Golos Zmin Kira Rudik je za Sky News povedal, da je sprememba datuma božiča na 25. december "izjemno pomembna". "Pridružujemo se naši evropski družini v vseh vidikih našega življenja, vključno z dnevom, ko praznujemo božič," je dejal.

Ukrajinska vojska trdi, da je sestrelila tri ruska bojna letala

Ukrajinska vojaška obramba je na jugu države sestrelila tri ruske bombnike (lovce Su-34), je sporočila ukrajinska vojska.

Kremelj ukrajinskih trditev ni komentiral. Ruski vojni bloger Fighterbomber pa je sporočil, da je Rusija utrpela izgube, verjetno zaradi delovanja ukrajinskega raketnega sistema zračne obrambe Patriot.

Ukrajinski predsednik Zelenski se je v petkovem nočnem nagovoru zahvalil vojakom, ki so sestrelili rusko letalo v južni regiji Herson. "To je dosežek naših zračnih sil in konkreten dosežek protiletalske raketne brigade iz Odese. Hvala, fantje," je dejal.

Zelenski je v nagovoru še povedal, da je s predsednikom nizozemske vlade Markom Ruttejem govoril o dobavi ameriških bojnih letal F-16. Nizozemska je v petek sporočila, da pripravlja dobavo 18 letal F-16, ki jih je obljubila Ukrajini, ko bodo njeni piloti usposobljeni.