Jandroković je s svojimi potezami ujezil vrh hrvaške politike. Foto: EPA
Jandroković je s svojimi potezami ujezil vrh hrvaške politike. Foto: EPA
Thompson
Švica je zaradi nacionalističnih besedil Thompsonu prepovedala vstop v državo. Foto: www.nacional.hr

Novico je objavil hrvaški časnik Nacional, ki piše, da naj bi bil napačen odziv ob švicarski prepovedi vstopa v državo nacionalističnemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu le ena izmed Jandrokovićevih zgrešenih potez. Nacional tako napoveduje, da naj bi Jandrokovića zamenjali ob prvi prenovi vlade.

"V zadnjih dveh letih se mu ni uspelo potrditi ne politično ne strokovno. Nima več niti podpore premierke Jadranke Kosor, medtem ko si s predsednikom države Stipetom Mesićem nikoli ni bil blizu," je Nacional povzel izjavo tesnega sodelavca Jadranke Kosor, ki naj bi bila izjemno jezna zaradi Jandrokovićevih dejanj.

Jandroković razjezil Kosorjevo in Mesića
V krogih blizu premierke so v zadnjih dneh večkrat omenjali Jandrokovićev odhod, saj naj se zunanji minister ne bi posvetoval s premierko glede pisma švicarski vladi, obenem pa je ustvaril priložnost kritikom iz tujine, ki menijo, da se Hrvaška še vedno ne želi distancirati od lastnih skrajnežev. Hrvaška je v začetku meseca uradno protestirala, ker so švicarske oblasti nacionalističnemu pevcu prepovedale vstop v državo.

Nacional piše še, da so v uradu Jadranke Kosor že začeli razmišljati o tem, kdo bi lahko bil novi zunanji minister. To naj bi postal "nekdo z večjim diplomatskim ugledom in izkušnjami, kot jih ima Jandroković", navaja Nacionalov vir.

Tudi Mesić, ki je soustvarjalec hrvaške zunanje politike, je bil presenečen zaradi odziva zunanjega ministrstva glede Thompsona in je v pismu zunanjemu ministru opozoril, da Hrvaška ne bi smela protestirati proti suvereni pravici države, da odloča o tem, koga bo spustila na svoje ozemlje.

Kritike na račun Jandrokovića se vrstijo
Tudi številni hrvaški diplomati že dlje časa kritizirajo Jandrokovićev način dela, saj naj uradna politika ministrstva ne bi bila jasna. Jandroković je bil predmet kritik tudi v času slovenske blokade, ker ni bil sposoben spodbuditi nadaljevanja pogajanj. "Pomagali so mu Američani, ki so prisilili Slovenijo v popuščanje in za kratek čas se je odprla možnost, da zunanji minister utrdi svoj položaj," piše časnik in dodaja, da so možnosti, da bi Jandroković ostal na zunanjem ministrstvu, majhne, pa čeprav bodo v naslednjih mesecih sledila pomembna pogajanja s Slovenijo in vodje hrvaške diplomacije zato ne bi bilo dobro odstraniti.