Nova črna pika za Severno floto, ki je zatajila, da je bilo med požarom na podmornici še vedno tudi jedrsko orožje. Foto: Reuters
Nova črna pika za Severno floto, ki je zatajila, da je bilo med požarom na podmornici še vedno tudi jedrsko orožje. Foto: Reuters

Ruski tednik Vlast v članku razkriva, da je bilo med nesrečo v pristanišču Rosljakovo na severu regije Murmansk na krovu jedrske podmornice med požarom jedrsko orožje. To je za časopis potrdilo več neimenovanih virov v ruski mornarici in poveljstvu ruske severne flote. Uradne potrditve za zdaj ni.

Malomarnost zaradi manjšega popravila
Kot piše tednik v članku "Rusija se je za las izognila drugemu Černobilu", je posadka Jekaterinburga ob zasidranju kršila ustaljena pravila, saj s podmornice ni umaknila jedrskega orožja. Res pa je, da pri krajših popravilih orožje včasih pustijo na krovu, saj je njegov umik zelo zamuden.

Da je bilo ob požaru na Jekaterinburgu nevarno orožje, po pisanju časopisa poleg navedb več virov dokazujejo tudi določeni nenavadni dogodki, ki so sledili požaru. Nekaj dni po požaru so namreč podmornico na skrivaj premestili v tajno vojaško oporišče, kjer je sicer shranjen del jedrskega arzenala ruske severne flote.

Po požaru premik v skladišče jedrskega orožja
Po pisanju tednika ni prav nobenega razloga, da bi bila podmornica, ki je zaradi popravil več mesecev ne bodo uporabljali, medtem v skladišču jedrskega orožja - razen če morajo z nje odstraniti prav to orožje.

Požar je na 11.740-tonski podmornici izbruhnil potem, ko so zagoreli leseni deli doka v pristanišču Rosljakovo, nato pa se je ogenj hitro razširil. Podmornica je kljub obsežnemu gašenju, v katerem je bilo več ljudi ranjenih, gorela vso noč.

Boleč spomin na izgubo Kurska
Kot so takrat zatrjevale pristojne oblasti, so že pred popravilom na podmornici izklopili oba jedrska reaktorja, tako da ni bilo nevarnosti uhajanja radioaktivnih snovi, prav tako pa so s plovila že prej odstranili orožje.

Podmornica Jekaterinburg je bila izdelana leta 1985, v času nekdanje Sovjetske zveze, in spada v razred podmornic delta IV. Predstavlja pomemben del severne flote ruske mornarice, ki je doživela hud udarec avgusta leta 2000, ko je v nesreči jedrske podmornice Kursk umrlo 118 mornarjev.