Obama ne preživlja lahkih dni. Njegov nekdanji pastor je dejal, da se bo spravil celo nanj, če bo izvoljen za predsednika, ker ni v sporu z osebo, temveč z ameriško politiko. Foto: EPA
Obama ne preživlja lahkih dni. Njegov nekdanji pastor je dejal, da se bo spravil celo nanj, če bo izvoljen za predsednika, ker ni v sporu z osebo, temveč z ameriško politiko. Foto: EPA
Hillary Clinton
Zmaga v Pensilvaniji je dala newyorški senatorki nov zagon. Foto: EPA

Častiti Jeremiah Wright, čigar cerkev je Obama obiskoval 20 let, je dejal, da so napadi nanj napadi na cerkev temnopoltih. Napadel je ameriške televizije, ki so predvajale njegove pridige zunaj konteksta, tiste, ki ga obtožujejo pomanjkanja domoljubja, pa opozoril, da je šest let služil v ameriški vojski. Obama je že večkrat povedal, da se z nekaterimi njegovimi izjavami ne strinja in zaupa Američanom, da bodo dojeli, da ne more biti odgovoren za pastorjevo početje.

Clintonova zmanjšuje zaostanek?
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je Hillary Clinton, ki ji je z zmago v Pensilvaniji uspelo ohraniti svojo kampanjo pri življenju, zmanjšala zaostanek za senatorjem iz Illinoisa v Severni Karolini in Indiani, kjer bodo naslednje primarne volitve. Obama v Karolini trdno vodi, v Indiani pa sta bolj izenačena.

Po zadnji anketi ameriške tiskovne agencije AP bi, če bi morali izbirati med Clintonovo in McCainom, 50 odstotkov Američanov volilo Clintonovo, 41 odstotkov pa republikanca. Če bi se za predsedniški položaj spopadla Obama in McCain, bi prvi prejel 46 odstotkov glasov, drugi pa 44 odstotkov.

Anketa agencije Zogby Obami v prid
Po drugi strani pa zadnja anketa agencije Zogby kaže, da bi Obamo proti McCainu podprlo 80 odstotkov demokratov, Clintonovo pa 66 odstotkov. V boju McCain - Obama bi prvi prejel 42 odstotkov, Obama pa 45 odstotkov, v boju McCain - Clintonova pa bi McCain prejel 44 odstotkov glasov, newyorška senatorka pa 34 odstotkov. Obenem je 45 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bo novi predsednik ZDA McCain, da bo to Obama, jih meni 40 odstotkov, za Clintonovo pa se je opredelilo le 11 odstotkov.

Zadnja Gallupova raziskava kaže, da sta na nacionalni ravni Clintonova in Obama sicer izenačena, oba sta prejela po 47 odstotkov podpore, medtem ko je 22. aprila Obama vodil za osem odstotkov. Tudi anketa Newsweeka, objavljena v soboto, kaže, da je Clintonova 19 odstotkov zaostanka za Obamo uspela znižati na sedem odstotkov.

K. T.