Američani so močno navezani na svojo pravico do orožja. Foto: EPA
Američani so močno navezani na svojo pravico do orožja. Foto: EPA
Republikanski senatorji so zabili žebelj v krsto orožarski reformi. Foto: EPA
Nasprotniki vsemogočne Nacionalne orožarske zveze. Foto: EPA

Nekateri med njimi, kot denimo republikanec iz Indiane Dan Coats, so prejeli domacije od orožarskih lobijev pred tremi tedni, ko je bilo še videti, da bo načrtovana reforma, ki bi zahtevala preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja, sprejeta. Predlog je dobil 54 glasov, za potrditev pa bi jih bilo treba zbrati vsaj 60.

Ameriški predsednik Barack Obama in kongresnica Gabby Giffords, ki je leta 2011 preživela strelski napad, sta senat po glasovanju obtožila, da je suženj orožarskemu denarju. "Danes je sramoten dan za Washington," je v družbi žrtev orožarskega nasilja dejal Obama, ki je še dejal, da so se senatorji ustrašili orožarskega lobija, ki je pred glasovanjem širil laži o vsebini amandmajev.

Milijoni za negativne oglase
A analiza sklada Sunlight Foundation in časopisa Guardian o donacijah za kampanjo kaže, da je bilo 42 senatorjev tudi neposrednih prejemnikov orožarskega denarja. Samo Nacionalna orožarska zveza (National Rifle Association) je donirala 800.000 dolarjev 40 senatorjem, ki že od leta 1990 glasujejo proti amandmaju, od tega večino pred zadnjimi volitvami. Skupno je NRA pred lanskimi volitvami porabil 8,5 milijona dolarjev za TV-oglase in klice volivcem, pri čemer gre večinoma za negativne oglase in napade na politike, ki so za nadzor nad orožjem.
So pa bile nekatere skupine aktivne tudi po volitvah. Med njimi je tudi Safari Club International, organizacija, ki podpira lovstvo - ta je konec marca donirala tisoč dolarjev senatorju Coatsu.

Dokumenti tudi kažejo, da so se donacije NRA-ja po strelskem pokolu na osnovni šoli v Newtownu močno povečale ter januarja in februarja dosegle rekordnih 2,7 milijona dolarjev. V senatu sta zelo dejavni tudi organizaciji Gun Owners of America in National Association for Gun Rights - skupini, ki sta še konservativnejši od NRA-ja. Prva je Tedu Cruzu, enemu izmed vodij republikanskega nasprotovanja reformi, donirala 9.000 dolarjev, druga pa 5.000.

Ustrahovanje senatorjev
Nekatere pomembnejše donacije niso prišle neposredno od orožarskih organizacij. Senator Jeff Flake, neopredeljeni politik iz Arizone, katerega glas je bil ključen, se je v zadnjem hipu obrnil proti reformi. Lani je prejel 5.000 dolarjev od Madison Projecta, desničarskega lobija, ki pod svoje prioritete prišteva pravico do orožja. 9. aprila je Madison Project opozarjal pred republikanci, kot je Flake, ki je glasoval za razpravo o orožju, in pozval svoje člane, naj pokličejo te senatorje in "jim povedo, da ko je v ustavi zapisano, da se ne bo posegalo v drugi amandma, to pomeni točno to".

Samo trije senatorji, ki so glasovali proti reformi, niso prijavili donacij orožarskih aktivistov - demokrata Mark Begich in Heidi Heitkamp ter republikanec Rand Paul. Zadnji ima družinske vezi z NRA-jem.

Republikanski senatorji in NRA pravijo, da preverjanju morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja nasprotujejo, ker da bi bila to "drsalnica" za nacionalni register lastnikov orožja, ki bi naredila nakup orožja zamuden in dražji.