Šešelj je že pred začetkom prvega sojenja zahteval, naj mu sodišče dovoli, da se brani sam. Foto: EPA
Šešelj je že pred začetkom prvega sojenja zahteval, naj mu sodišče dovoli, da se brani sam. Foto: EPA
Privrženci radikalne stranke
Šešelj je še vedno glavni protagonist radikalne stranke. Foto: EPA
Znova sojenje Šešlju

Med prvim zaslišanjem je sodnik za pripravo novega sojenja Jean-Claude Antonetti dejal, da je bil Šešelj primoran gladovno stavkati, da je uveljavil svoje pravice, Šešelj pa je na to odgovoril, da prvič sliši "razumno, trezno in pravniško razmišljanje v Haagu".

Antoinetti je dejal, da ima Šešelj pravico, da se brani sam in da mora vse listine, ki so povezane z obtožnico, dobivati v srbskem jeziku, izrazil pa je tudi svoje ogorčenje, da Šešlju še niso sodili, čeprav se je prostovoljno predal pred več kot štirimi leti.

Šešelj zagrešil nemalo zločinov
Obtožnica Šešlja bremeni sodelovanja pri vojnih zločinih v BiH-u in na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995, predvsem razseljevanja prebivalstva, umorov, protizakonitega zapiranja ljudi, mučenja, deportacij in kršitve zakonov ter pravil vojskovanja.

Vodja Srbske radikalne stranke (SRS) se je 23. februarja 2003, le nekaj dni po vložitivi obtožnice, haaškemu sodišču predal prostovoljno. Od takrat je v priporu sodišča v Scheveningnu in je eden redkih obtožencev, ki mu niso dovolili, da bi bil do začetka sojenja na prostosti.

Gladovna stavka onemogočila sojenje
Sojenje Šešlju pred Mednarodnim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu bi se moralo začeti že novembra lani, a so sojenje zaradi obtoženčeve gladovne stavke prekinili in razveljavili. Šešelj je gladovno stavkal kar ves mesec, dokler sodišče ni ugodilo večini njegovih zahtev, vključno s to, da se brani sam.

Ima Šešelj raka?
Zdravniki haaškega sodišča so sporočili, da naj bi na podlagi ultrazvočne preiskave ugotovili, da ima Šešelj na jetrih tumor. Zdravniki Srbske radikalne stranke so takoj naročili dodatne preiskave, na podlagi katerih bi resnično ugotovili, ali gre za nevaren ali nenevaren tumor.

Član Šešljeve zdravniške ekipe Momčilo Babić je na novinarski konferenci povedal, da diagnoze ne morejo postaviti le na podlagi ultrazvočnega pregleda. Babić je še povedal, da so njegove izkušnje z delom zdravniške ekipe sodišča v Haagu izredno slabe in da nad Šešljem z nepoznanimi, nejasnimi in nepojasnjenimi metodami zdravljenja izvajajo psihično mučenje.

Znova sojenje Šešlju