Palestincem naj bi vlada narodne enotnosti prinesla vsaj nekaj miru. Foto: EPA
Palestincem naj bi vlada narodne enotnosti prinesla vsaj nekaj miru. Foto: EPA
Mahmud Abas in Ismail Hanija
Na pogajanjih v Meki sta se Abas in Hanija dogovorila, da bosta sestavila vlado narodne enotnosti in tako končala spopade med Palestinci. Foto: EPA

Vlada, ki bo povezala rivalski gibanji Fatah in Hamas, se bo predstavila v četrtek, v soboto pa bo o njej glasoval parlament. Palestinci upajo, da bo vlada narodne enotnosti končala nasilje med nasprotujočima frakcijama in pomenila konec embarga na humanitarno pomoč palestinski vladi, čeprav je Izrael že napovedal, da bo bojkotiral palestinsko vlado, če ta ne bo priznala obstoja judovske države.

ZDA zahtevajo izpolnitev pogojev
Washington je poudaril, da embargo ne bo odpravljen, dokler ne bodo izpolnjeni trije pogoji; poleg priznanja izraelske države še odpoved nasilju in sprejetje do zdaj dogovorjenih sporazumov. Dogovor o vladi narodne enotnosti iz Meke ne vključuje obveze nove palestinske vlade k izpolnitve teh pogojev, le nejasno obljubo, da bo "spoštovala" predhodne izraelsko-palestinske dogovore.

Hanija še naprej premier
Abas in Hanija se morata dogovoriti še o nekaterih podrobnostih, tudi o imenu notranjega ministra, ki je ena najbolj spornih točk. Notranjega ministra bo izbral Hamas, vendar ima predsednik Abas pravico veta na to odločitev. Vlado bo še na prej vodil dosedanji palestinski premier Hanija, njegov namestnik pa naj bi postal dosedanji vodja poslanske skupine Fataha, Azam al Ahmed.

Bo koalicija sestavljena pred vrhom Arabske lige?
Skladno z deklaracijo iz Meke bo imel Hamas v kabinetu poleg premierja Hanije še osem mest, Fatah pa šest. Poleg tega bo Hamas imenoval še tri "neodvisne" ministre, medtem ko Fatah dva.

Fatah in Hamas želita koalicijska pogajanja končati še pred vrhom Arabske lige konec marca v Savdski Arabiji in za naslednji teden napovedanim obiskom ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice v bližnjevzhodni regiji.