Protesti kosovskih Albancev. Foto: EPA
Protesti kosovskih Albancev. Foto: EPA
Thaci je sestanek označil kot zelo konstruktivnega. Foto: EPA

Dačić in Thaci se bosta po "poglobljeni razpravi" v torek in danes zdaj vrnila v prestolnici na posvetovanja ter prišla nazaj v Bruselj na šesti krog dialoga 4. marca, je po pogovorih pojasnila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton. "Predsednika vlad sta zadovoljna z občutnim napredkom, ki sta ga dosegla, jaz pa tudi," je poudarila.

Thaci je po pogovorih povedal, da je bil sestanek "zelo konstruktiven". Premikamo se k rešitvi težav, ki so se na severu Kosova nakopičile v zadnjih 13 letih, je še povedal. Ta rešitev naj bi po njegovih besedah vključevala razpustitev paralelnih varnostnih struktur na severu Kosova. "Vsakdo se zaveda, da je paralelne varnostne strukture treba razpustiti," je dejal.

Peti krog dialoga je bil osredotočen na iskanje rešitve za sever Kosova, predvsem na paralelne institucije na severu Kosova - sodišča, davčne organe, policijo in obveščevalne službe. Zaradi kompleksnosti obravnavane tematike je bil to doslej najtežji krog dialoga, ki je v primerjavi s prejšnjimi trajal dva dni.

Pozivi k sodelovanju
EU je svoje stališče o tem, kako bi morale delovati paralelne institucije na severu Kosova, opredelil v lanskih decembrskih širitvenih sklepih. V njih je Srbijo in Kosovo pozval, naj na severu Kosova zagotovita strukture, ki bodo transparentno in kooperativno izpolnjevale varnostne in pravosodne potrebe lokalnega prebivalstva ter delovale tako, da bodo zagotovile funkcionalnost enotne institucionalne in administrativne ureditve na Kosovu.

V tem kontekstu je EU v sklepih Srbijo pozval, naj dejavno sodeluje z evropsko civilno misijo Eulex in naj - tudi s sodelovanjem s kosovsko policijo in z zagotavljanjem podpore celovitemu delovanju sodišča v Kosovski Mitrovici - zagotovi, da bo lahko ta misija na severu Kosova v celoti izvajala svoj mandat. Kosovo pa je Unija pozvala k pripravi celostnega načrta za sever.

Ključni bodo prihodnji tedni
Ashtonova je pred dvema tednoma, ko je v Bruslju prvič gostila tudi predsednika Srbije in Kosova Tomislava Nikolića in Atifete Jahjaga, poudarila, da bodo pri iskanju kompromisa o severu Kosova "prihodnji tedni ključni".

Če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU - za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu, ki bi mu odprl vrata na nepovratno pot v Unijo -, časa za dogovor namreč ni več veliko.

Evropska komisija bo o napredku v dialogu predvidoma poročala aprila. Dogovor bi tako moral biti dosežen do objave tega poročila, ki bo podlaga za odločitev članic v juniju. Poleg tega članice pričakujejo, da strani ne bosta le dosegli dogovora, temveč tudi dokazali, da ga izvajata. To pa pomeni, da dogovor v zadnji minuti ne bo dovolj za pozitivne odločitve.