Severna Koreja vztraja pri svojem. Foto: Reuters
Severna Koreja vztraja pri svojem. Foto: Reuters
Severna Koreja
Izredno skrivnostna Severna Koreja oddaja mešane signale glede razorožitve. Foto: Reuters
Kim Džong Il
Veliki poglavar Kim Džong Il naj bi kljub bolezni imel vajeti države trdno v rokah. Foto: EPA

Harrison je novinarjem, zbranim v Pekingu, sporočil še, da so mu severnokorejske oblasti, med njimi tudi zunanji minister Li Gun, povedale, "da se orožja ne da pregledati".

Baracka Obame, da se bo trudila izboljšati odnose med državama.

Novi pogoji Pjongjanga
Kljub temu pa Li ameriškemu odposlancu ni želel izdati, kdaj bi Severna Koreja privolila v jedrsko razorožitev. Potrdil pa je, da so iz svoje zaloge predelali že dobrih 30 kilogramov plutonija, kar je dovolj za izdelavo petih jedrskih bomb.

Podatek bo prav gotovo pogajanja o razorožitvi le še otežil. Severna Koreja je izvajanje dogovora o razorožitvi, doseženega na šeststranskih pogovorih v Pekingu, zavlekla s tem, ko ni želela sprejeti določenih pogojev. Poleg tega Pjongjang v zameno za razorožitev zahteva tudi dokončanje dveh nedokončanih vodnih reaktorjev.

"Cvetimo tudi brez ZDA"
"Zmotno bi bilo, če ZDA pričakujejo, da se bomo odrekli jedrskemu programu v zameno za ureditev diplomatskih vezi z njimi," je bil odločen predstavnik severnokorejske vlade.

"Že desetletja uspevamo in cvetimo brez povezav z ZDA, in kar si želimo, je, da se nam naša jedrska sila uporablja v svarilne namene za varovanje naše države, ne pa za normalizacijo odnosov. V našem statusu jedrske države ne bo nikakršnih sprememb, vse dokler ostaja ameriška jedrska grožnja."

Kako se bo grožnje lotila Hillary?
Severna Koreja je že večkrat obljubila, da bo ustavila svoj jedrski program, a pogovori o tem se vlečejo že 15 let, čeprav so jim v zameno obljubljali najrazličnejše gospodarske olajšave in pomoči, ki bi državo izvlekle iz hude revščine.

Obama, ki bo prisegel v torek, in njegova državna sekretarka Hillary Clinton sta že nakazala, da nameravata nadaljevati ali celo okrepiti prizadevanja Busheve administracije po razorožitvi Pjongjanga.

Dlje ko se jedrska pogajanja nadaljujejo, večjo ceno bo plačalo predvsem že tako šibko severnokorejsko gospodarstvo, saj je Washington zaradi nespoštovanja dogovora že napovedal ustavitev pomoči državi.

K. S.