Ni še znano, za kakšen tip raket je šlo pri tokratnem testu. Foto: Reuters
Ni še znano, za kakšen tip raket je šlo pri tokratnem testu. Foto: Reuters
Severna Koreja izstrelila štiri rakete

Rakete so izstrelili iz pokrajine Tongčang ri blizu meje s Kitajsko, je sporočila južnokorejska vojska. Tri rakete so padle v morje na območju japonske izključne gospodarske cone, kar je japonski premier Šinzo Abe označil za "novo stopnjo grožnje".

Ni še znano, za kakšno vrsto raket je šlo, a resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov Severni Koreji izrecno prepovedujejo preizkušanje balistične ali jedrske tehnologije.

Pjongjang je v petek sicer zagrozil, da bo izstrelil rakete kot odgovor na letne skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki jih vidi kot priprave na napad nanj. Kot je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček, je glasilo severnokorejske komunistične stranke Rodong Sinmun zagrozilo, da bo severnokorejska vojska, če južnokorejska in ameriška vojska ne bosta takoj prekinili vojaških vaj, izstrelila strateške rakete novega tipa.

Ponedeljkove izstrelitve so zadnje v dolgem nizu poskusov severnokorejske raketne tehnologije, ki se bo po mnenju strokovnjakov z nadaljnjimi poskusi še izboljševala. Pjongjang naj bi razvijal medcelinsko balistično raketo, ki bo lahko dosegla ZDA. A Severna Koreja naj bi bila še daleč od tega, da bi toliko zmanjšala jedrsko konico, da bi jo lahko namestila na raketo.

Kako se bo odzval Trump?
Ameriški predsednik Donald Trump je izstrelitev strateških raket, ki lahko dosežejo ozemlje ZDA, označil kot rdečo črto, ki je Severna Koreja ne sme prestopiti. Najnovejša izstrelitev je brez dvoma tudi odgovor severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na to, da ZDA resno razmišljajo, da bi v Južni Koreji ponovno namestile jedrsko orožje. Če se izkaže, da je Severna Koreja zdaj izvedla poskusno izstrelitev medcelinskih raket, bo moral Trump po mnenju analitikov ukrepati, če noče ostati brezzobi tiger, še poroča Lipušček.

Severna Koreja izstrelila štiri rakete