Tokratna izstrelitev je bila že tretja v petih dneh, raketa pa je padla v morje. Foto: EPA
Tokratna izstrelitev je bila že tretja v petih dneh, raketa pa je padla v morje. Foto: EPA

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je prenesla sporočilo komiteja za mirno združitev Korej, ki je pojasnilo, da država izvaja intenzivne vojaške vaje, ki naj bi okrepile njihovo obrambo proti grožnjam ZDA in Južne Koreje. Ob tem je Pjongjang znova okrcal omenjeni državi, ki sta obsežne vojaške vaje izvedli aprila, ter poudaril, da gre za povsem legitimno pravico vsake države.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so raketo izstrelili v ponedeljek zjutraj, ni pa jasno, za kakšno vrsto rakete je šlo, ob tem pa je obsodilo dejanje svoje severne sosede.

Izstrelitev ni nič novega za Pjongjang
Pjongjang je že v soboto in nedeljo izstrelil več raket kratkega dosega, pa tudi pred tem tovrstne izstrelitve, predvsem v okviru testiranj ali vojaških vaj, niso nič neobičajnega za to državo. "Tokratne izstrelitve so taktično dejanje, ki svetu sporočajo, da se je režim pripravljen pogajati, a obenem ohranja svoj ponos," je za agencijo Reuters povedal Kim Yeon-su, profesor na univerzi v Seulu, in dodal, da ima Severna Koreja na stotine tovrstnih raket.

Možnosti za pogajanja ni veliko
Razmere na korejskem polotoku so se februarja letos, ko je Severna Koreja izvedla svoj tretji jedrski poskus, močno zaostrile. Združeni narodi so nato proti Pjongjangu okrepili sankcije, režim pod taktirko voditelja Kim Džong Una pa je začel rožljati z orožjem in groziti svojim nasprotnikom, predvsem Južni Koreji in ZDA.

Čeprav se je retorika v zadnjih tednih malo umirila, pa so možnosti za pogajanja med Severno Korejo in ZDA precej majhna, saj Washington vztraja, da režim v Pjongjangu, preden sedejo za mizo, opusti svoj jedrski program, kar pa izolirana država vztrajno zavrača.