Severna Koreja kljub pričakovanjem še vedno ni preizkusila raketnega sistema Musudan z dosegom 4 tisoč kilometrov, na kar so morda vplivale tudi vse ostrejše sankcije, ki zavirajo razvoj vojaških programov v najbolj zaprti državi sveta. Foto: EPA
Severna Koreja kljub pričakovanjem še vedno ni preizkusila raketnega sistema Musudan z dosegom 4 tisoč kilometrov, na kar so morda vplivale tudi vse ostrejše sankcije, ki zavirajo razvoj vojaških programov v najbolj zaprti državi sveta. Foto: EPA
Jongbjon - jedrski reaktor
V zadnjem letu so zaradi sankcij zaplenili posebne aluminijeve zlitine, namenjene v Severno Korejo. Foto: EPA
Kim Džong Un
Kitajska je v diplomatskih krogih že dolgo nezadovoljna z dogajanjem v Severni Koreji, ki na primer Pekinga sploh ni predhodno obvestila, da je Kim Džong Il za svojega "prestolonaslednika" izbral mladega in Kitajcem neznanega Kim Džong Una. Foto: EPA

Zadnje redno letno poročilo Združenih narodov o severnokorejskem jedrskem programu z oznako zaupno je prišlo v roke Reutersu, ki je posredoval tajno vsebino svetu.

"Uvedba sankcij ni zaustavila razvoja jedrskega programa in programa balističnih raket, zato pa je verjetno občutno zavrla razvoj po predvidenem severnokorejskem časovnem načrtu. Uvedba finančnih sankcij in prepovedi trgovanja z orožjem so zadušile občuten del financiranja, ki bi bilo preusmerjeno v prepovedane dejavnosti," je poudarek 52-stranskega poročila, ki je bilo sestavljeno pretekli mesec, pri čemer še niso mogli povsem oceniti učinka zadnjih sankcij, sprejetih marca.

Sankcije zakrivile korejsko vročico
Ravno po sprejemu marčnih ukrepov se je položaj na Korejskem polotoku za nekaj tednov nevarno zaostril, saj se je Pjongjang odločil za povsem vojaško retoriko, v kateri so napovedovali vojno proti jugu in ZDA. Režim mladega voditelja Kim Džong Una je tako uradno preklical premirje iz leta 1953, s katerim se je končala triletna krvava korejska vojna, po kateri je polotok ostal razdeljen po 38. vzporedniku na komunistični sever in kapitalistični jug.

Ob vojaških vajah na obeh straneh in razkazovanju orožja se je Severna Koreja tudi odločila, da prekine vse dejavnosti v skupni industrijski coni Keasong, ki je veljala za največji uspeh "sončne politike," s katero so na jugu želeli doseči zbližanje obeh Korej, ki zdaj živita ob najbolj militarizirani meji na svetu.

Sankcije usmerjene tudi proti posameznikom
V zaupnem poročilu Varnostnemu svetu Združenih narodov so priporočene sankcije proti trem severnokorejskim ustanovam in 12 posameznikom. Od volje in glasovanja 15-članskega Varnostnega sveta bo odvisno, ali bodo predlagane usmerjene sankcije tudi sprejete.

Med posamezniki so tudi trije Nekorejci: Kazahstanec Aleksander Zikov in Ukrajinca Jurij Lunov in Igor Karev Popov, ki veljajo za posrednike v severnokorejski trgovini z orožjem, ki je za Pjongjang najpomembnejši vir trdnih tujih valut.

"Demokratična ljudska republika Koreja (DPRK) nadaljuje prizadevanja in uvoz ter izvoz materiala, ki je potreben v jedrskem in raketnem oborožitvenem programu," je izpostavljeno v sklepnem delu poročila, kjer je tudi naveden seznam opreme, na katero morajo biti pozorne članice Varnostnega sveta.

Kitajska začela ukrepati proti zavezniku
Diplomati v Združenih narodih zadnje mesece pritrjujejo mnenju analitikov, da je učinkovitost sankcij vidna predvsem zaradi delovanja Kitajske, ki uradno sicer velja za največjega in tako rekoč edinega zaveznika Severne Koreje, a po drugi strani je javna skrivnost, da so v Pekingu zelo nezadovoljni z nepredvidljivim in nevarno oboroženim sosedom, ki vnaša nemir v vzhodno Azijo.

Zaupno poročilo kitajskih prizadevanj za uveljavitev sankcij ne izpostavlja posebej, a se lahko domneva, da se kitajska dejanja skrivajo za oznakami "članica Združenih narodov" je preprečila, zasegla in podobno.

Pjongjang si pomaga s posredniki
Peking je po zadnjem, tretjem jedrskem poskusu Severne Koreje prvič javno podprl sprejetje novih sankcij, pri čemer se je Kitajska tudi obvezala, da jih bo dosledno izpolnjevala. Eden izmed primerov, ki dokazujejo, da Kitajci brezpogojno nič več ne podpirajo Severnokorejcev, prihaja iz preteklih tednov, ko je Banka Kitajske zaprla račun severnokorejske Banke za trgovanje s tujino.

Marčne sankcije, katerih cilj je predvsem finančno poslovanje Severne Koreje v tujini, Pjongjang izigrava prek tretjih strank. Tako so na primer navedli primer plačila, ki ga je v imenu severnokorejskega diplomata izvedla Banka Konga, a so to transakcijo zaustavili v Banki Francije.

Elita ohranja svoje luksuzne potrebe
"DPRK se izogiba sankcijam z uporabo lažnih carinskih deklaracij in napačnih končnih destinacij ter z uporabo posrednikov, ki izvajajo plačila s prenosom gotovine ali nakazili denarja. V vsaj dveh primerih so kot končnega prejemnika lažno navedli diplomatske misije v Pjongjangu."

Severna Koreja še naprej tudi intenzivno uvaža luksuzne dobrine za svojo elito. Samo na Japonskem so v zadnjem letu zaznali devet kršitev sankcij, pri čemer so skušali Severnokorejci pretihotapiti alkohol, tobak, elektroniko, avtomobile in kozmetiko.