Baeja bodo poslali v enega izmed zloglasnih severnokorejskih delovnih taborišč. Foto: Reuters
Baeja bodo poslali v enega izmed zloglasnih severnokorejskih delovnih taborišč. Foto: Reuters
Facebookova stran, posvečena aretiranemu Kenu Baeju. Foto: Facebook

Baeja, ki je bil v državi z veljavnim turističnim vizumom, so aretirali novembra lani v Rasonu, gospodarski coni na severovzhodu Severne Koreje ob meji z Rusijo in Kitajsko. Sojenje Pae Jun Hoju, kot je severnokorejska različica njegovega imena, se je začelo v torek, kazen pa so izrekli dva dni pozneje.

44-letnega Baeja, ki dela v ameriški zvezni državi Washington kot turistični agent in je Severno Korejo obiskal že večkrat - brez incidentov -, so obtožili poskusa državnega prevrata, za kar je zagrožena smrtna kazen. Južnokorejske organizacije za človekove pravice ugibajo, da so oblasti razburile fotografije shiranih otrok in javnih usmrtitev političnih oporečnikov, ki jih je posnel Bae.

"Med preiskavo je priznal, da je sovražno nastrojen storil več zločinov z namenom prevrata države," je zapisala severnokorejska agencija KCNA. "Njegovi zločini so bili potrjeni z dokazi."

Bo uporabljen kot orodje za pogajanja?
Da bo Američan obsojen, je bilo pričakovano, bo pa njegov primer najverjetneje še dodatno zaostril že tako napete odnose med Pjongjangom in Washingtonom.

Severna Koreja je svojo retoriko sicer v zadnjih tednih malce omilila, potem ko je še pred kratkim grozila z jedrskim napadom na ZDA. Razjezile pa so jo tudi vsakoletne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki so se končale ta teden.

Pri Baejevi razsodbi se sicer pojavljajo ugibanja, da bi lahko režim Američana izkoristil kot pogajalski adut. Januarja sta Bill Richardson, nekdanji guverner Nove Mehike, in Googlov direktor Eric Schmidt na obisku v Pjongjangu skušala doseči Baejevo izpustitev, a jima niso dovolili srečanja z zapornikom.
Prejšnji teden je ameriško zunanje ministrstvo pozvalo k takojšni izpustitvi Baeja, a za zdaj Washington nima v načrtu, da bi poslal kakega vidnejšega odposlanca v Severno Korejo, da bi se tam pogajal za izpustitev.
Več uspešnih pogajanj
Severna Koreja je v zadnjih letih priprla več ameriških državljanov, ki pa so jih na koncu izpustili. Med drugim je leta 2009 nekdanjemu predsedniku ZDA Billu Clintonu uspelo doseči osvoboditev dveh novinark.

Ameriški delegaciji pod vodstvom odposlanca za človekove pravice Roberta Kinga je poleg tega leta 2011 uspelo doseči izpustitev kalifornijskega poslovneža, nekdanjemu predsedniku Jimmyju Carterju pa leta 2010 še enega ameriškega državljana, ki je bil obsojen na osem let prisilnega dela.