Foto:
Foto:
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je prišel na oblast po očetovi smrti decembra 2011, naj bi lani preživel poskus atentata. Foto: EPA

Po poročanju južnokorejskega časopisa Džung Ang Ilbo so bili posamezniki obsojeni zaradi manjših kazenskih prekrškov, med njimi tudi gledanja filmov na južnokorejskih televizijskih programih, nekateri med njimi pa naj bi imeli doma Biblijo.

Javno usmrtite izvedel strelni vod
Neimenovani vir je za časopis dejal, da je teh osem ljudi videl, preden so jim dali vreče na glavo in jih odpeljali na stadion Šinpung v pokrajini Kangvon. Tam naj bi bilo tudi okoli 10.000 ljudi, ki so jih oblasti prisilile, da so bili navzoči pri usmrtitvi obsojenih, ki jo je izvedel strelni vod.

Kot je poročanje južnokorejskega časopisa prenesel britanski The Telegraph, naj bi sorodnike in prijatelje žrtev že poslali v delovna taborišča, kamor tudi sicer pošljejo kršilce zakonov ali politične obsojence.

Kot še piše Telegraph, naj bi severnokorejski voditelj Kim Džong Un novembra lani preživel poskus atentata, zaradi česar je močno poostril svojo varnost. Po podatkih južnokorejske varnostne službe naj bi bili v napad vpleteni pripadniki severnokorejske vojske. Usmrtitve naj bi bile izvedene javno ravno zato, da bi Kim Džong Un prestrašil svoje nasprotnike.