General Andrej Serdjukov, ki je poveljeval misiji sil držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), je sporočil, da je mirovna operacija v Kazahstanu končana. Zadnji vojaki s poveljniki so s štirimi ruskimi vojaškimi transportnimi letali danes odpotovali iz države, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

V Kazahstanu so se danes tudi končale izredne razmere, ki so jih oblasti uvedle po mirnih protestih proti občutni podražitvi goriva, ki so v prvih dneh januarja prerasli v proteste proti korupciji v vladi in pomanjkanju reform ter nemire in represijo varnostnih sil.

Oblasti so za nasilje krivile v tujini usposobljene "teroriste", kar jim je omogočilo, da so lahko za pomoč zaprosile sile CSTO-ja. V kontingentu sil, ki je na povabilo kazahstanskega predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva prispel 6. januarja, je bilo 2030 ruskih, beloruskih in armenskih vojakov ter vojakov iz Tadžikistana in Kirgizije. Umikati so se začele 13. januarja.

Nasilje je bilo eno najhujših v Kazahstanu od neodvisnosti leta 1991. Po uradnih podatkih je v nasilnih protestih umrlo 225 ljudi, med njimi 19 pripadnikov varnostnih sil, aretirali pa so 12.000 ljudi.

Kazahstanska vlada je trdila, da so napadalci, ki so jih vodili iz tujine, instrumentalizirali družbeno gibanje proti visokim cenam, vendar ni predložila dokazov o "teroristični" naravi nemirov. O najhujšem nasilju so poročali iz največjega mesta Almaty, kjer je prišlo do streljanja, plenjenja trgovin ter napadov na mestno hišo in predsedniško rezidenco.