Kljub odločitvi sodišča je malo verjetno, da bi Berlusconi moral odstopiti s premierskega stolčka. Foto: EPA
Kljub odločitvi sodišča je malo verjetno, da bi Berlusconi moral odstopiti s premierskega stolčka. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Žena ga je obtožila razmerja z 18-letnico in zahtevala ločitev, poskrbel je za kup besednih spodrsljajev, grozi pa mu več tožb, a njegova priljubljenost ostaja visoka. Foto: EPA

15 ustavnih sodnikov je presodilo, da zakon ni v skladu z ustavo, s tem pa je omogočilo nadaljevanje kazenskih postopkov proti 73-letnemu Berlusconiju, ki so bili zaradi zakona prekinjeni. Zakon je imuniteto dajal premierju in še trem najvišjim italijanskim politikom.

Sodniki so presodili, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni zakon in ne navadni zakon. Po njihovem mnenju zakon Alfano, ki je dobil ime po pravosodnem ministru, ki ga je julija lani podprl, krši načelo enakosti državljanov pred zakonom.

Se bo zdaj sprožil plaz?
Za presojo ustavnosti zakona o imuniteti, ki predsednikom vlade, države in obeh domov parlamenta daje imuniteto pred sodnim pregonom, je septembra lani zaprosilo sodišče v Milanu, ki je obravnavalo tožbo proti Berlusconiju zaradi domnevnega ponarejanja bilanc.

Zakon je začel veljati julija lani, od njega pa je imel največ koristi prav Berlusconi. Proti njemu je namreč takrat potekal postopek zaradi korupcije, ki pa je bil zaradi omenjenega zakona prekinjen. Obtožbe Berlusconija bremenijo, da je britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih. Zdaj se bo to sojenje nadaljevalo, prav tako pa tudi sojenje v povezavi z njegovo medijsko družbo Mediaset.

"Levičarski lov na čarovnice"
Berlusconiju se je po mnenju kritikov mnogih obtožb v sojenjih od srede 90. letih uspelo rešiti prav s pomočjo zakonov, sprejetih v času njegove vlade med letoma 2001 in 2006, tako da še nikoli ni bil pravnomočno obsojen. Po drugi strani Berlusconi obtožuje "skrajno levičarske" tožilce, da proti njemu vodijo lov na čarovnice.

Po razsodbi sodišča se je oglasil tudi njegov predstavnik Paolo Bonaiuti, ki je dejal, da gre za "politično motivirano odločitev, da pa bodo tako Berlusconi kot njegova vlada nadaljevala vladanje, kot to počnejo od aprila leta 2008, ko so jih za to prosili Italijani". Desnosredinske stranke zaradi te odločitve v prihodnjih tednih načrtujejo tudi veliko protestno zborovanje, da bi tako pokazali podporo svojemu voditelju.

"Naj ostane, a se zagovarja"
Opozicija je po drugi strani pozdravila odločitev, stranka Italija vrednot je tako dejala: "Berlusconiju sporočamo, naj spakira kovčke in gre raje malo na zrak." "Končno se bo končalo neko obdobje," pa so prepričani v največji opozicijski Demokratski stranki. Kandidat za vodjo stranke Pierluigi Bersani je ob tem dejal, da bi moral Berlusconi ostati na položaju, vendar pa naj se zagovarja pred sodiščem. Dodal je, da njegova stranka ne bo zahtevala predčasnih volitev.

Italijani ga imajo radi in konec
Razvpiti premier, nad glavo katerega se je v zadnjem času zgrnil cel kup škandalov, kljub temu med Italijani ostaja priljubljen, saj ga podpira več kot polovica ljudi. Spomnimo, da je njegovo zasebno življenje prišlo na naslovnice, ko je po 19 letih zakona ločitev napovedala njegova žena Veronica Lario, nato pa je španski časopis El Pais objavil še fotografije z zabave v njegovi vili na Sardiniji, na katerih so bila razgaljena tudi mladoletna dekleta.