V Bruslju so napadalca ustrelili. Umrl je v bolnišnici. Foto: Reuters
V Bruslju so napadalca ustrelili. Umrl je v bolnišnici. Foto: Reuters
Kraljice zdaj ni v Buckinghamski palači. Foto: Reuters
Napada v Londonu in Bruslju obravnavana kot terorizem

Londonska policija je sporočila, da je moški ustavil svoj avtomobil blizu policijskega vozila na območju okrepljene varnosti pred palačo ob 20.35 po krajevnem času. Med postopkom identifikacije je izpod sopotnikovega sedeža potegnil meč in z njim lažje ranil tri policiste, ki so ga nato onesposobili s plinskim razpršilcem. Med dejanjem je moški vzklikal "Alah je velik".

Dva policista so zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico in ju po zdravstveni oskrbi že izpustili iz bolnišnice, prav tako napadalca, ki je bil prav tako lažje ranjen. Trenutno ga policija zaslišuje.

Moškega so sprva aretirali zaradi napada na policista in povzročitve poškodb, zdaj pa je primer prevzel oddelek za boj proti terorizmu. Predstavnik policije Guy Collings je še povedal, da nihče drug na kraju incidenta ni imel stika z napadalcem.

Britanske kraljice Elizabete II. zdaj ni v palači, saj je na svojem škotskem gradu Balmoral.

Napad tudi v Bruslju
Incident se je zgodil v času, ko v številnih evropskih državah, tudi v Veliki Britaniji in Belgiji, veljajo poostreni varnostni ukrepi zaradi vrste terorističnih napadov v zadnjih dveh letih.

Zgodil se je manj kot dve uri po napadu z nožem na dva vojaka v Bruslju, v katerem je bil lažje ranjen vojak, napadalec pa je bil ubit. Tožilstvo incident preiskuje kot teroristični napad. Po navedbah tožilstva je ob napadu v središču belgijske prestolnice moški vzklikal Alah je velik, eden od vojakov pa ga je ustrelil. Kot poroča BBC, je šlo za 30-letnega Somalca.

Župan Bruslja Philippe Close je novinarjem dejal, da je šlo za napad posameznika, ki oblastem sicer ni bil znan po kakšnih terorističnih dejavnostih.

Vojaki na bruseljskih ulicah so postali stalnica po terorističnih napadih Islamske države marca lani, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi. Junija je eden od vojakov ustrelil 36-letnega Maročana, ki se je skušal razstreliti na bruseljski železniški postaji.

Napada v Londonu in Bruslju obravnavana kot terorizem