Sirski deček v begunskem taborišču Jajladagi v provinci Hataj pri turški meji. Foto: Reuters
Sirski deček v begunskem taborišču Jajladagi v provinci Hataj pri turški meji. Foto: Reuters
Trnova pot miru v Siriji

Napovedal je, da bo z dogovorom, katerega vsebine ni razkril, seznanil tudi sirsko opozicijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Odhajam iz Sirije, vendar bova dialog nadaljevala," je po srečanju novinarjem povedal Annan. Pojasnil je, da na terenu ostaja njegova ekipa, ki bo nadaljevala dialog z vlado in drugimi pomembnimi akterji v Siriji.

Današnje pogovore s sirskim predsednikom je Annan označil za iskrene in zelo konstruktivne. Annan ni razkril vsebine dogovora s sirskim predsednikom, je pa napovedal, da ga bo posredoval tudi nasprotnikom sirskega režima.

Po navedbah sirskih oblasti se je Annan po pogovorih z Al Asadom sešel s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualemom. Tiskovni predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdesi je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je sirska stran Annanu na obeh srečanjih zatrdila, da bo spoštovala njegov mirovni načrt v šestih točkah, in izrazila upanje, da si bo za to prizadevala tudi sirska opozicija.

Annanov načrt v šestih točkah:
1) končanje nasilja,
2) politični dialog,
3) dostava humanitarne pomoči na območja, ki jih je 16 mesecev trajajoči konflikt v državi najbolj prizadel,
4) končanje nezakonitih pridržanj,
5) prosto gibanje za novinarje,
6) svoboda združevanja in pravica do mirnih protestov.

Annan je pred kratkim priznal, da njegov načrt ni uspešen, in dejal, da tudi v prihodnje ni velikih možnosti za njegov uspeh.

Po poročanju iranske državne televizije in tiskovne agencije Irna naj bi Annan iz Damaska še danes odpotoval v Teheran. Annan se je že večkrat zavzel za večjo vlogo Irana v mednarodnih pogovorih o Siriji. Meni namreč, da bi lahko sosednja država in ena glavnih zaveznic Sirije lahko vplivala na sirski režim, še poroča AFP.

Klepetali ste z Erikom Valenčičem, ki se je pred kratkim vrnil iz Sirije. Njegova zgodba bo predstavljena tudi v torek ob 23.25 na prvem programu TV Slovenija in na rtvslo.si v oddaji Globus.

Annan naj bi v sredo o svojem tretjem obisku v Siriji od izbruha konflikta v državi poročal Varnostnemu svetu Združenih narodov.

Pred začetkom pogovorov so v Damasku izbruhnili spopadi med vladnimi silami in nasprotniki režima. Po navedbah tamkajšnjih prebivalcev, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, je središče sirske prestolnice pretreslo več silovitih eksplozij.

Stabilizacija je tudi ruski interes
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v Moskvi sprejel enega pomembnejših predstavnikov sirske opozicije Michela Kila. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Kilo Rusijo pozval, naj prispeva k "stabilizaciji razmer" v Siriji. "Sirija je postala prizorišče mednarodnega konflikta. Kot predstavniki demokratičnih sil menimo, da je tudi v interesu Rusije, da se razmere stabilizirajo."

Iz Moskve medtem prihaja vest, da Rusija Siriji ne bo dostavila lovskih vojaških letal, dokler bodo v državi razmere negotove, poroča Reuters.

Lavrov je povedal, da je Rusija ena redkih, če ne celo edina država, ki v prizadevanjih za uresničevanje Annanovega mirovnega načrta dejavno sodeluje tako s sirskim režimom kot s tamkajšnjo opozicijo. Izpostavil je še cilj Rusije, da bi razdeljeno opozicijo prepričali o dialogu s predsednikom Al Asadom. Kilo je sicer dejal, da zaradi nasilja v državi ne vidi nobene možnosti za dialog z Al Asadom, poroča dpa.

V Moskvi po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax v sredo pričakujejo še enega visokega predstavnika opozicije, vodjo Sirskega nacionalnega sveta Abdelbaseta Seido.

Trnova pot miru v Siriji