V Siriji se nasilje nadaljuje. Foto: EPA
V Siriji se nasilje nadaljuje. Foto: EPA
Kofi Annan je ob začetku srečanja svetovne sile posvaril, da bodo deloma odgovorne za nove smrti v Siriji, če ne bodo zdaj dosegle dogovora o načinu za končanje nasilja. Foto: EPA

Rusija in Kitajska sta ob podpisu dogovora, v katerem ni neposrednega poziva Al Asadu, naj odstopi, vztrajali, da se morajo Sirci sami odločiti, kako bo potekala tranzicija.
Dogovor je bil dosežen kljub prvotnemu pesimizmu udeležencev konference v Ženevi zaradi globokih razlik med Zahodom na eni strani ter Rusijo in Kitajsko na drugi glede tega, kako končati nasilje v Siriji, ki je samo v soboto zahtevalo najmanj 83 življenj.

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan je poudaril, da se morajo Sirci sami odločiti, koga želijo v vladi narodne enotnosti, a je hkrati izrazil dvom, da bi Sirci izbrali ljudi, ki imajo na rokah kri.
Za odhod Al Asada
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je poudarila, da Washington ne vidi nobene vloge za Al Asada pri tranziciji. "Al Asad bo moral vseeno oditi," je poudarila. Enako meni francoski zunanji minister Laurent Fabius: "Jasno je, da mora Al Asad odstopiti."

Vodja britanske diplomacije William Hague je priznal, da je dogovor, dosežen v Ženevi, kompromisna rešitev, saj je Rusija, najtrdnejša zaveznica režima v Damasku, vztrajala, da nobena stran ne bi smela biti izključena iz tranzicije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je poudaril, da se bodo Sirci sami odločili, kako točno bo tranzicija potekala. Tudi vodja kitajske diplomacije Jang Džječi je dejal, da tujci ne morejo odločati namesto sirskega naroda.