16 mesecev nasilja v Siriji je zahtevalo več kot 16.500 smrtnih žrtev. Foto: EPA
16 mesecev nasilja v Siriji je zahtevalo več kot 16.500 smrtnih žrtev. Foto: EPA

Predstavnica WikiLeaksa Sarah Harrison je povedala, da bodo objavili več kot dva milijona sporočil sirskih politikov, ministrstev in z njimi povezanih družb. Sporočila so bila poslana med avgustom leta 2006 in marcem letos.

WikiLeaks je objavo sporočil napovedal dan po tem, ko je Rusija zanikala pogovore z Washingtonom o možnosti, da bi ponudila politično zatočišče sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je napovedal, da je vsebina elektronskih sporočil neprijetna tako za Sirijo kot tudi za njene "zunanje nasprotnike".

"Kar sama naj vzame Asada"
Rusija je medtem potrdila, da jo je nekaj zahodnih držav prosilo, naj da zatočišče Asadu, a je to zamisel zavrnila.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je zamisel prvič omenila nemška kanclerka Angela Merkel na pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom 1. junija v Berlinu.

"Naša stran je menila, da gre za šalo in s šalo smo tudi odgovorili, in sicer, naj sama vzame Asada," je Lavrov dejal na novinarski konferenci z nemškim kolegom Guidom Westerwellejem.

Lavrov je dejal, da je bil presenečen, ko se je predlog znova pojavil prejšnjo soboto na srečanju o Siriji v Ženevi. Po njegovem mnenju so takšni predlogi nepošten poskus prevarati ljudi, ki delujejo v zunanji politiki, ali pa za nerazumevanje dejstev.

Zatrdil je, da Rusija nima nobenih načrtov, da bi dala azil Asadu, takšen načrt pa po njegovem mnenju tudi nima nobenega smisla, saj morajo "Sirci sami najti skupno stališče".