Premirje v Siriji je močno zmanjšalo obseg bojevanja, vojskujoče se strani pa so pod pritiskom, da dosežejo napredek na mirovnih pogovorih v Ženevi. Foto: EPA
Premirje v Siriji je močno zmanjšalo obseg bojevanja, vojskujoče se strani pa so pod pritiskom, da dosežejo napredek na mirovnih pogovorih v Ženevi. Foto: EPA
false
Glavni spor poteka glede usode predsednika Bašarja Al Asada. Opozicija zahteva njegov umik, vlada pa vztraja, da to ne sme biti tema pogajanj. Foto: Reuters
false
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo vztraja na optimizmu pred pogovori v Ženevi. Foto: Reuters

Medtem ko pogajalci opozicije v Ženevo prihajajo, pa je delegacija sirske vlade že na prizorišču. Preostali bodo po navedbah ruske tiskovne agencije Tass prispeli v ponedeljek. Osrednje jabolko spora ostaja usoda predsednika Bašarja Al Asada. Medtem ko v glavni opozicijski skupini s sedežem v Riadu vztrajajo, da sta Asadov odhod ali smrt pogoj za začetek prehodnega obdobja, pa vlada v Damasku zavrača uvrščanje predsedniških volitev v pogovore v Ženevi.

Kot je dejal sirski zunanji minister Valid Al Mualem, ima pravico do razprave o predsedniških volitvah le sirsko ljudstvo, ne pa posebni odposlanec Združenih narodov Staffan de Mistura ali kdor koli drug.

Na to se je odzval ameriški zunanji minister John Kerry, ki se je v Parizu srečal s kolegi iz Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije, je dejal, da so Mualemove izjave, da bi z umikom Asada "prestopili rdečo črto", poskus prekinitve mirovnega procesa. "Očitno je skušal posvariti druge," je menil Kerry. "A dejstvo je, da sta Asadova najmočnejša sponzorja, Rusija in Iran, sprejela pristop, ki narekuje politično tranzicijo in v določenem času izvedbo predsedniških volitev," je Kerry dejal pred nadaljevanjem ženevskih pogovorov. Tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je menil, da so Mualemove izjave provokacija.

Po poročanju Al Džazire je de Mistura jasno povedal, da želi, da se pogovori osredotočijo na "vsebinske zadeve", vključno z novo ustavo in volitvami pod nadzorom ZN-a. Posebni odposlanec svetovne organizacije vidi zdaj največ možnosti za politično rešitev do zdaj.

Pogovori v Ženevi bodo nov diplomatski poskus reševanja sirske krize po ruskem zračnem posredovanju na strani vladnih sil, ki se je začelo konec septembra. Hkrati bo naslednji teden peta obletnica začetka vojne, v kateri je umrlo že več kot 250.000 ljudi, več milijonov ljudi pa je na begu.

Spopadov manj, a vseeno so
Medtem se boji v Siriji kljub premirju v sicer manjšem obsegu nadaljujejo. Reuters - sklicujoč se na sirski vojaški vir - poroča, da so uporniki v soboto zadeli vojaško letalo med pristankom v pokrajini Hama in ga zrušili, kar naj bi po besedah vojaškega vira predstavljalo kršitev prekinitve sovražnosti.

Ni sicer povsem jasno, s kakšnim orožjem je bilo letalo zrušeno. Odgovornost za napad so prevzeli v skupini Džaiš al Nasr. Premirje, ki so ga dorekle ZDA in Rusija, se sicer spoštuje bolj, kot se je pričakovalo, vseeno pa ponekod še trajajo spopadi, tudi na meji s Turčijo.

Rusija ima dokaz, da so turške oborožene sile prisotne v Siriji, je po poročanju Reutersa dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je še dodal, da bo Rusija vztrajala, da ZN k mirovnim pogajanjem kljub nasprotovanju Turčije pozove tudi Kurde.

Džihadisti napredujejo in nazadujejo
Z Al Kaido povezana Fronta al Nusra je medtem na severozahodu Sirije zasedla oporišča od Zahoda podprtih upornikov in zasegla njihovo orožje, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji.
Ameriški zunanji minister Kerry pa je dejal, da je t. i. Islamska država v zadnjih treh tednih izgubila nadzor nad 3.000 kvadratnimi kilometri ozemlja v Siriji, ubitih pa naj bi bilo 600 borcev te skupine.

Umik IS-ja v Iraku
Do premika je prišlo tudi v Iraku. IS je namreč umaknil svoje borce iz puščavskega mesta Rutba v zahodni iraški provinci Anbar. Gre za redek primer umika IS-ja brez vojaške prisile.

Po besedah neimenovanega iraškega generala so se pripadniki IS-ja popolnoma umaknili iz Rutbe in gredo proti Al Kaimu na severu province, ki velja za branik džihadistov na meji s Sirijo. Odhod iz Rutbe bi lahko bil tudi znak krize zaradi pomanjkanja borcev v sami skupini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iraške varnostne sile se sicer zahodno od Ramadija ob Evfratu prebijajo proti mestu Hit, ki ga želijo ponovno zavzeti.