Dogovor o prekinitvi ognja sta podprli tako sirska vlada kot opozicija, a pojavljajo se dvomi o uspehu po več propadlih mirovnih poskusih. Foto: Reuters
Dogovor o prekinitvi ognja sta podprli tako sirska vlada kot opozicija, a pojavljajo se dvomi o uspehu po več propadlih mirovnih poskusih. Foto: Reuters
false
S podporo ruskih zračnih napadov so sirske vladne sile v zadnjem času dosegle vrsto uspehov na bojiščih. Upornike zdaj skrbi, da bi lahko sirska vojska in zavezniki napade na Islamsko državo in Fronto al Nusro izkoristili za operacije proti drugim nasprotnikom.

Voditelj z Al Kaido povezane skupine Fronta al Nusra Abu Mohamad Al Golani v avdioposnetku, ki ga je predvajala televizija Orient News, opozarja, da se bodo, če rešitve za vojno v Siriji ne bo, "posledice razširile na celotno območje, na katerem bivajo suniti". Ob tem je zavrnil spoštovanje prekinitve napadov, ki bo začelo veljati opolnoči po lokalnem času, in napovedal: "Spopadi se bodo razširili na Arabski polotok v manj kot desetletju". Ob tem je uporniške skupine v Siriji pozval, naj okrepijo svoje napade proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in njegovim zaveznikom.

Dogovor bodo spoštovale tudi opozicijske skupine
Opolnoči po lokalnem času (ob 23. uri po srednjeevropskem) bo začela veljati prekinitev sovražnosti v Siriji, ki sta ga na začetku tedna izpogajali ZDA in Rusija. Prekinitev ognja sicer ne velja za operacije proti skrajnima skupinama Islamski državi (IS) in Fronti al Nusri ter drugim terorističnim skupinam, ki so na seznamu Združenih narodov.

Vse strani, ki nameravajo sodelovati v premirju, se morajo k temu priglasiti do poldneva. Prekinitev ognja bosta spoštovala sirski režim ter glavna opozicijska skupina in še več kot 100 frakcijskih skupin. Glavna sirska opozicijska skupina je sporočila, da bo prekinitev sovražnosti spoštovala dva tedna, da bi lahko ocenila zavezanost druge strani. Tudi glavna kurdska milica v Siriji, Ljudske zaščitne enote (YPG), je zatrdila, da bo spoštovala prekinitev ognja, a je obenem opozorila, da si pridržuje pravico do samoobrambe.

Savdska bojna letala v Turčiji
Le nekaj ur, preden bo začela veljati prekinitev sovražnosti v Siriji, so v turško-ameriškem letalskem oporišču, ki gosti tudi britanska in francoska vojna letala Incirlik, pristala štiri savdska bojna letala tipa F-15, ki naj bi se pridružila operacijam proti skrajni Islamski državi. Savdske zračne sile so že pred dnevi na krovu vojaških tovornih letal poslale vojaško osebje in opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA: Svet opazuje Damask in Moskvo
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek opozoril Damask in Moskvo, da ju bo svet opazoval: "Veliko bo odvisno od tega, ali bodo sirski režim, Rusija in njihovi zavezniki izpolnili svoje zaveze." Ocenil je še, da bodo naslednji dnevi ključni za to, da se ugotovi, ali je mogoč izhod iz že pet let trajajoče vojne, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija bo še naprej napadala teroriste
Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem na srečanju s predstavniki obveščevalne službe FSB dejal, da bo v mirovni proces za Sirijo zapleten in da za konec vojne ni drugih možnosti. "Popolnoma razumemo in upoštevamo, da bo to zapleten in morda tudi kontradiktoren proces sprave, a ni druge poti." Poudaril je, da bo Rusija tudi po prekinitvi ognja nadaljevala vojaške operacije proti IS-ju, Fronti al Nusri in drugim terorističnim skupinam. "Odločen boj proti njim se bo, seveda, nadaljeval. Upam, da tudi naši ameriški partnerji izhajajo z enakega stališča," je dodal Putin.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je prav tako zagotovil, da je pripravljen spoštovati načrt o prekinitvi ognja. A sirska vlada vztraja, da bo nadaljevala operacije proti "teroristom".

Turčija ne verjame v začasno premirje
Turčija, nasprotnica Damaska in Moskve v sirski krizi, ki že več dni izvaja napade na kurdsko milico na severu Sirije, je danes izrazila dvom o uresničitvi prekinitve ognja. "Načelno podpiramo prekinitev ognja. Turčija je odigrala dejavno vlogo pri odločitvi zanjo," je dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin, ki je izrazil resno zaskrbljenost nad prihodnostjo prekinitve ognja - saj se ruski zračni napadi in kopenski napadi sirskih sil nadaljujejo.

Nov krog pogajanj 4. marca
O prekinitvi ognja bo po pričakovanjih danes glasoval tudi Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN). Po navedbah diplomatskih virov se bo 15 članic najvišjega organa svetovne organizacije sestalo ob 21. uri po srednjeevropskem času in prisluhnilo poročilu posebnega odposlanca za Sirijo Staffana de Misture.

Po pričakovanjih bodo ob tem tudi potrdile ameriško-rusko resolucijo o podpori prekinitvi ognja. De Mistura, ki je v četrtek v Ženevi današnji dan označil za ključen, upa, da bo, če se bo prekinitev ognja obdržala, že naslednji teden sklical nov krog mirovnih pogovorov za Sirijo v Ženevi. AFP kot morebitni datum navaja 4. marec.