Sirske varnostne sile skušajo krvavo zatreti šesttedenske protivladne proteste. Foto: EPA
Sirske varnostne sile skušajo krvavo zatreti šesttedenske protivladne proteste. Foto: EPA

Dero, središče upora, od ponedeljka zasedajo vojaki, ki s streljanjem ljudem preprečujejo, da bi zapustili svoje domove in pripravili nove demonstracije. Ostrostrelci v Deri na jugu države streljajo na vse, kar se premika. Prebivalci so z ulic pobrali šest trupel. Veliko ranjenih težko pride do pomoči. Eden izmed protestnikov je povedal, da so humanitarne razmere v mestu zelo težke, saj primanjkuje vode in hrane, ostali pa so tudi brez elektrike. Dodatne vojaške sile s tanki in oklepnimi vozili naj bi vdirale v hiše in aretirale vse moške, starejše od 15 let.

Napovedani številni protesti
Protestniki drugje po Siriji so napovedali, da bodo začeli "teden za odpravo obleganja", da bi izrazili solidarnost s prebivalci mest Dera in Duma, ki je prav tako oblegan. "Mladi iz sirske revolucije 2011" so na Facebooku napovedali nove proteste, ki naj bi bili v Deri, v ponedeljek v okolici Damaska, v torek v mestih Banias in Džeblah na severozahodu države, v sredo pa v mestih Homs, Talbiseh in Tal Kalak ob meji z Libanonom.

Protestniki za četrtek napovedujejo nočne sedeče proteste v vseh mestih. "Svoboda se neusmiljeno približuje. To ljudstvo, ki je žrtvovalo svoje mlade za svobodo, jo bo v prihodnosti tudi dobilo," so napovedali.

Oblasti krivijo oborožene teroriste
Sirski observatorij za zaščito človekovih pravic je sporočil, da je bilo v petek na protestih po celotni državi ubitih 66 ljudi, več kot polovica od teh v Deri. Od začetka protestov pa naj bi bilo ubitih 582 ljudi. Po podatkih oblasti naj bi bilo število smrtnih žrtev 148, med njimi pa 78 vojakov in policistov. Sirska državna televizija trdi, da so v Deri in Homsu "oboroženi teroristi" v soboto napadli varnostne sile.

Opozicijske spletne strani prikazujejo domnevne posnetke vojakov, ki naj bi dezertirali, potem ko so jim ukazali, naj streljajo na neoborožene protestnike v Damasku.

Aretiran opozicijski voditelj
Več sirskih skupin za zaščito človekovih pravic je oblasti pozvalo, naj izpustijo enega najpomembnejših članov opozicije Hasana Izmaila Abdela Azima, skoraj 80-letnega generalnega sekretarja socialistične stranke Arabska unija in predstavnika Nacionalnega demokratskega zbora, skupnosti gibanj levice, ki so ga, kljub odpravi izrednih razmer, aretirali v soboto.