Koalicija pod vodstvom ZDA zatrjuje, da z zračnimi napadi podpira boj proti samooklicani Islamski državi. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom ZDA zatrjuje, da z zračnimi napadi podpira boj proti samooklicani Islamski državi. Foto: Reuters

Med napadom 16. marca je bila v pokrajini Alep zadeta mošeja, je s preiskavo ugotovila organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW). Po njenih podatkih je umrlo 38 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih, poroča Al Džazira. Pentagon je v odgovoru zatrdil, da je bil tarča napada sestanek vodij Al Kaide v Siriji. Dodal je, da so ubili na desetine ključnih pripadnikov teroristične skupine, in zanikal, da je bila v napadu zadeta mošeja.

"Ameriške sile očitno niso sprejele potrebnih zaščitnih ukrepov za preprečitev civilnih žrtev," je v poročilu zapisal HRW. Organizacija se opira na pričevanja 14 ljudi, ki imajo o napadu informacije iz prve roke. Pogovori z domačini, podprti s fotografijami in videi stavbe, kažejo, da je bila zadeta dobro znana mošeja v vasi Al Džina, ki vsak četrtek zvečer gosti predavanja.

Dva incidenta v pokrajini Deir Ezor
Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi bilo v tem napadu ubitih 49 ljudi, med njimi večina civilistov, piše Slovenska tiskovna agencija. Observatorij je obenem sporočil, da je bilo v letalskem napadu koalicije pod vodstvom ZDA proti t. i. Islamski državi v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije ubitih 20 civilistov.

Po navedbah te organizacije je šlo za dva incidenta, ki sta se zgodila v ponedeljek. V prvem napadu na vas Husejnija je bilo ubitih sedem civilistov, drugi napad na kraj Albu Kamal pa je zahteval življenja 13 civilistov. V tem napadu so bili ubiti tudi trije skrajneži IS-ja, je o navedbi observatorija poročal STA.