V Siriji se je marca 2011 začela vstaja proti režimu Bašarja Al Asada, ki je ob poskusih zatiranja počasi prerasla v vojaški upor, ki se je razplamtel v vsesplošno državljansko vojno. Foto: EPA
V Siriji se je marca 2011 začela vstaja proti režimu Bašarja Al Asada, ki je ob poskusih zatiranja počasi prerasla v vojaški upor, ki se je razplamtel v vsesplošno državljansko vojno. Foto: EPA
Šejk Moaz al Hatib, vodja Sirske nacionalne koalicija, in Lahdar Brahimi, posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo
Vodja Sirske nacionalne koalicije Moaz Al Hatib je moral diplomatske dejavnosti najverjetneje prekiniti zaradi nezadovoljstva upornikov v Siriji, kjer se nasilje kljub intenzivnejšim pogovorom ni nič zmanjšalo, kvečjemu še okrepilo. Foto: EPA

Sirska nacionalna koalicija (SNC) je v petek po večdnevnem srečanju v Kairu napovedala oblikovanje vlade, ki bo vodila "osvobojena ozemlja v Siriji". Njeno sestavo in vodjo naj bi izbrali na srečanju v Carigradu 2. marca, vlada pa naj bi nato imela sedež na enem izmed osvobojenih ozemelj.

Molk postaja sodelovanje v pobijanju
V soboto je nato SNC sporočil, da se v znak protesta zaradi mednarodnega molka ob zločinih nad sirskim ljudstvom ne bo udeležil prihodnjega srečanja prijateljic sirskega ljudstva v Rimu, prav tako pa opozicijski predstavniki ne bodo odpotovali v Rusijo in ZDA na napovedane sestanke.

"Mednarodni molk ob vsakodnevnih zločinih, zagrešenih nad našim ljudstvom, postaja sodelovanje v dveletnem pobijanju," so zapisali pri SNC-ju, ki je nato še posebej izpostavil Rusijo. "Rusko vodstvo še posebej nosi moralno in politično odgovornost, ker režim oskrbuje z orožjem."

Bojkot tako Rima kot Moskve
Četrtkovega srečanja prijateljic sirskega ljudstva, ki združujejo približno sto zahodnih in arabskih držav ter mednarodne organizacije, med katerimi je tudi Slovenija, se bo sicer udeležil novi ameriški državni sekretar John Kerry. Vodja nacionalne koalicije Moaz Al Hatib je bil medtem povabljen tudi v Moskvo, ki velja za zvesto zaveznico režima Bašarja Al Asada.

Hrvaško orožje v rokah upornikov
Sirski uporniki se proti režimu predsednika Bašarja Al Asada borijo tudi z orožjem hrvaškega porekla, povzema danes Jutranji list poročanje libanonskega spletnega portala NOW, ki je specializiran za Bližnji vzhod. Kot dodaja, je hrvaška vlada zanikala, da bi kršila sankcije in prodajala orožje sirskim upornikom. V rokah sirskih upornikov naj bi bili raketometi M79, ročni metalci granat RBG-6 in topovi M60, ki jih je hrvaška vojska uporabljala v vojni na Hrvaškem, poroča časnik.
Po informacijah, ki jih v hrvaški vladi nihče ne želi komentirati, je Hrvaška orožje in verjetno strelivo prodala ali na kakšen drug način prepustila tretji strani, ki pa ga je nato poslala v Sirijo. Po takšnem scenariju bi bila vlada v Zagrebu "čista".

Sirska opozicija je protestno odpoved sodelovanja na mednarodnih srečanjih napovedala po petkovem raketnem napadu na Alep na severu Sirije, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Še vedno pa odmevajo tudi četrtkovi napadi v Damasku, v katerih je bilo ubitih okoli 100 ljudi, 250 pa ranjenih.

V Siriji divja vse bolj krvava vojna
"Na stotine sirskih civilistov umira zaradi napadov z raketami scud, Alepo pa ob tem sistematično uničujejo,"
obtožuje SNC mednarodno skupnost, da nemo spremlja nasilje v Siriji, ki je zahtevalo že več kot 70 tisoč ljudi, po dveh letih upora pa se državljanska vojna samo še stopnjuje.