Sirski uporniki trdijo, da nimajo ustreznega orožja, s katerim bi se lahko branili pred sirsko vojsko. Foto: EPA
Sirski uporniki trdijo, da nimajo ustreznega orožja, s katerim bi se lahko branili pred sirsko vojsko. Foto: EPA
Kdo bo osvojil sirski Alepo?

Svobodna sirska vojska je zatrdila, da so se ulični spopadi začasno umirili, sirska vojska pa naj bi Alep, največje trgovsko mesto v Siriji, še vedno obstreljevala s topništvom in streljanjem iz vojaških helikopterjev.

''Naši prijatelji in zavezniki bodo morali nositi odgovornost za krvav pokol, ki se bo zgodil v Alepu, če ne bodo kmalu ukrepali. Ta režim načrtuje velik pokol v Alepu,'' je dejal vodja sirskega nacionalnega sveta Abdulbaset Seida.
Ob tem je zaveznike sirske opozicije pozval, naj ukrepajo zunaj pristojnosti Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) in upornikom pomagajo z orožjem in medicinsko oskrbo.
''Uporniki se borijo proti morilskim strojem z neustreznim orožjem. Potrebujemo orožje, ki bo zaustavilo tanke in vojaška letala,'' je še dejal Seida.

Sirski vojski četrti Salahedin še ni uspelo osvojiti
Vojaške okrepitve sirskega predsednika Bašarja Al Asada so se na severnem delu mesta zbirale že dva dni pred načrtovano ofenzivo četrti Salahedin - to so namreč 20. julija letos zavzeli uporniki in si jo izbrali za svojo utrdbo.

Sirska vojska naj četrti v sobotni ofenzivi še ne bi bila osvojila. Po podatkih Lokalnega koordinacijskega odbora (LCC) pa je bilo včeraj v spopadih v Siriji ubitih najmanj 160 ljudi, od tega 30 v Alepu. LCC je še opozoril, da ''najsilovitejši spopadi po začetku revolucije v Siriji potekajo ravno zdaj v četrtih Alepa".

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice nedeljski spopadi potekajo v treh drugih četrtih, kjer je slišati tudi eksplozije, zračne sile pa jih preletavajo. Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige Kofi Annan je v soboto izrazil bojazen, da se bo v Alepu res zgodil velik spopad. Strani je znova pozval k iskanju politične rešitve, mednarodno skupnost pa, naj jima pomaga pri tem.

Kdo bo osvojil sirski Alepo?