Nekdaj največje sirsko mesto je državljanska vojna opustošila. Foto: Reuters
Nekdaj največje sirsko mesto je državljanska vojna opustošila. Foto: Reuters

Spletni BBC, ki se sklicuje na vire v vojski, poroča, da je okrožje Džabal Badro v celoti pod nadzorom sirske vojske, česar pa uporniške skupine niso potrdile. Reuters poroča, da je po podatkih ruskih medijev omenjeno okrožje v zadnjih 24 urah zapustilo več kot 900 civilistov, od tega 119 otrok. Poleg Džabal Badra je uradno že padlo tudi okrožje Hanano, ki je bilo prvo okrožje Alepa, ki so ga leta 2012 zavzeli uporniki. Po poročanju spletne Al Džazire so uporniki izgubo okrožja pripisali intenzivnim zračnim napadom ter pomanjkanju bolnišnic.

Spletni Sky News se ob tem sklicuje na državne medije, ki poročajo, da inženirske ekipe z ulic in trgov odstranjujejo mine ter ostala eksplozivna telesa, ki so jih postavili uporniki. Ob tem navajajo tudi Sirski observatorij za človekove pravice, ki je sporočil, da so režimske sile že začele napade na še dve sosednji okrožji, Šakur in Al Haidarijo.

Zavzetje Alepa, ki je bil pred začetkom krvave državljanske vojne največje sirsko mesto, bi bilo za režimske sile Bašarja Al Asada velika vojaška zmaga. Mesto je trenutno razdeljeno na zahodni in vzhodni del. Zahod mesta je pod nadzorom vladnih sil, vzhod pa je v rokah upornikov. Po podatkih ZN-a pa je na vzhodnem delu mesta ujetih najmanj 250.000 ljudi.

Čeprav je na tisoče ljudi že zbežalo iz Hanana, pa je zadnja ofenziva, ta poteka od 15. novembra, z močno zračno podporo v beg pognala nov val ljudi, ki so se usmerili proti osrčju države. V napadih je bilo ubitih več kot 210 civilistov, med njimi 27 otrok, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.