Poškodovani deček in moški se grejeta v obleganem vzhodnem delu Alepa. Mestu sicer grozi lakota, saj hrane ni, humanitarna pomoč pa ne more priti v ta del mesta zaradi vladne in ruske zapore. Foto: Reuters
Poškodovani deček in moški se grejeta v obleganem vzhodnem delu Alepa. Mestu sicer grozi lakota, saj hrane ni, humanitarna pomoč pa ne more priti v ta del mesta zaradi vladne in ruske zapore. Foto: Reuters
Alep
Vzhodni del Alepa je na udaru silovitega obstreljevanja vladnih sil in njihovih zaveznikov. Foto: EPA

"Uničenje infrastrukture, nujne za življenje, je povzročilo, da so ostali oblegani, a odločni ljudje, vključujoč otroke in starejše moške in ženske, brez zdravstvenih ustanov, ki ponujajo oskrbo, ki rešuje življenja, zaradi česar bodo umrli," je v izjavi, ki jo je poslal Reutersu, sporočil predstavnik opozicije.

Medtem Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji sporoča, da nekaj bolnišnic v obleganem delu Alepa še deluje, a da se številni prebivalci ne upajo tja iz strahu pred silovitim bombardiranjem.

ZN zahteva dostop do vzhodnega dela mesta
Združeni narodi so sporočili, da so zaradi stopnjevanja nasilja v Alepu zgroženi ter zahtevali dostop do vzhodnega dela mesta, kjer je več kot 250.000 ljudi že skoraj štiri mesece žrtev obleganja.

Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je poudarila, da Washington "najostreje obsoja strašne napade na zdravstveno infrastrukturo in humanitarne delavce". "Za taka ostudna dejanja ni opravičila," je dodala. Po njenih besedah je za posledice teh dejanj odgovoren sirski režim in njegovi zavezniki, še posebej Rusija. Moskva po drugi strani poudarja, da v najnovejših napadih na Alep ni sodelovala, temveč napada džihadiste v bližnjem Idlibu.

Vse težje spet vzpostaviti delovanje bolnišnic
Zdravstveni viri, prebivalci in uporniki v vzhodnem Alepu po poročanju BBC-ja pravijo, da so bile bolnišnice poškodovane v zadnjih dneh v zračnih napadih in napadih s helikopterji, s katerih mečejo sode bombe (sode z razstrelivom). V preteklosti je reševalcem in zdravstvenim delavcem po zračnih napadih uspelo ponovno vzpostaviti delovanje bolnišnic, a zaradi pomanjkanja potrebščin je to zdaj težje.

Po več tednih prekinitve so se v torek spet začeli zračni napadi na vzhodni del mesta. Vlada je z zavezniki namreč obnovila svoje operacije, v petek pa je sprožila tudi kopenske napade na upornike na frontnih črtah. Rusija je sicer sporočila, da njena letala izvajajo napade v drugih delih Sirije.

Tako sirska vlada kot Rusija zavračata obtožbe opozicije, da sta namenoma napadali bolnišnice in drugo civilno infrastrukturo med vojno. Ruska vojska se je v boje vpletla septembra 2015.

Pred dnevi smo poročali, da je v obleganem delu Alepa, kjer živi okoli 270.000 ljudi, zmanjkalo hrane, humanitarna pomoč pa nima dostopa v mesto, ki mu tako grozi lakota.