V središču Damaska se je zbralo več tisoč podpornikov predsednika Bašarja al Asada. Foto: EPA
V središču Damaska se je zbralo več tisoč podpornikov predsednika Bašarja al Asada. Foto: EPA

"Predsednik Al Asad je izdal odlok o splošni amnestiji za zločine, storjene pred 20. junijem 2011," je poročala sirska tiskovna agencija Sana, drugih podrobnosti pa ni navedla. Sirski predsednik je podobno amnestijo odredil že 31. maja, nanašala pa se je na politične zapornike, vključno z Muslimansko bratovščino. Po podatkih človekoljubnih organizacij so takrat izpustili več sto ljudi.

Al Asad je v ponedeljkovem televizijskem nagovoru pozval k nacionalnemu dialogu za oblikovanje ustavnih sprememb v državi, ki jo že od marca pretresajo protesti. V nagovoru je med drugim tudi omenil, da se mu zdi, da prejšnja amnestija ni bila zadostna, zato jo bodo še razširili, ne da bi pri tem ogrozili varnost države.

Trije mrtvi v spopadih v Damasku
V središču Damaska je v podporo Al Asadu in njegovi stranki Baas protestiralo več tisoč ljudi, ki so nosili sirske zastave in fotografije s predsednikovo podobo, pri tem pa vzklikali "Žrtvovali se bomo zate, Bašar!". V središču prestolnice so se zbrali tudi nasprotniki Al Asada, obe skupini pa sta se nato spopadli. Policija naj bi ubila tri protivladne protestnike.

Množične demonstracije so po poročanju sirske državne televizije potekale tudi v Homsu severno od Damaska in še nekaterih drugih sirskih mestih. Ljudje po vsej državi naj bi prek mobilnih telefonov davi dobili SMS-sporočila, s katerimi so jih pozvali k demonstracijam v podporo predsedniku.

Nasilje v Siriji terjalo že 1.300 življenj
V Siriji je od začetka protirežimskih protestov marca po podatkih nevladnih organizacij v nasilju varnostnih sil umrlo več kot 1.300 civilistov, skoraj 11.000 pa jih je zbežalo v sosednjo Turčijo. Glavni protesti potekajo v mestih Dara, Idlib, Homs, Hama in Deir al Sor.