Pred sirskim veleposlaništvom v Carigradu so se zbrali v Turčiji živeči sirski otroci, ki so v rokah držali fotografijo enega izmed ubitih sirskih otrok. Na plakatih piše: 'Ne pustite, da otroci v Siriji umirajo.' Foto: Reuters
Pred sirskim veleposlaništvom v Carigradu so se zbrali v Turčiji živeči sirski otroci, ki so v rokah držali fotografijo enega izmed ubitih sirskih otrok. Na plakatih piše: 'Ne pustite, da otroci v Siriji umirajo.' Foto: Reuters
Bašar al Asad
Tudi dolgoletni predsednik Al Asad ima še vedno svoje privržence. Foto: EPA

Opozicija je tokratne demonstracije posvetila otrokom, ki so bili ubiti v protestih. Po navedbah Unicefa jih je v nasilju življenje izgubilo najmanj 30, mnogi izmed njih naj bi bili celo mučeni.

Množični protesti med opozicijo in silami samodržca Bašarja al Asada so po tradicionalnih muslimanskih petkovih molitvah potekali tudi v Damasku, od koder do zdaj ni bilo novic o večjih nemirih. Tokrat pa je na jugu mesta prišlo do spopadov s policijo, ki pa je proti protestnikom uporabila zgolj gumijevke, ne pa tudi strelnega orožja.

Hama ima dolgo zgodovino spopadov
Iz Hame pa poročajo o največjih demonstracijah od sredine marca, ko so se v državi začeli protesti proti Al Asadovemu režimu. Uradna tiskovna agencija Sana je sicer poročala, da se je v Hami res zbralo "na stotine ljudi", ki so vzklikali različne slogane, a so se varnostne sile vzdržale vsakršnega nasilja in so stale ob strani.

Mesto Hama je bilo že leta 1982 kraj krvavega obračuna z uporniki Muslimanske bratovščine, ki so vstali proti režimu Hafeza al Asada, očeta zdajšnjega predsednika. Takrat je bilo ubitih okoli 20.000 ljudi.

Še vedno je nemirno tudi v mestu Dera na jugu države, v katerem so se protesti začeli. Tam je več tisoč ljudi namerno prekršilo policijsko uro in odšlo na ulice, na katerih so vzklikali geslo "Nobenega dialoga z morilci!".

Tujim novinarjem vstop prepovedan
Skupno naj bi do zdaj v protestih od začetka sredi marca umrlo že okoli 1.100 ljudi, ocenjujejo človekoljubne organizacije. Številke so sicer težko preverljive, ker je Sirija zaprla meje za tuje novinarje, po navedbah organizatorjev protestov pa so številke ubitih in ranjenih še precej višje.

V sredo je Al Asad v sklopu splošne amnestije osvobodil več sto političnih zapornikov in najavil "nacionalni dialog", dan pozneje pa se je oglasila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ga opozorila, da je izgubil legitimnost.