Napad upornikov je zahteval nove žrtve med pripadniki vladnih sil. Foto: EPA
Napad upornikov je zahteval nove žrtve med pripadniki vladnih sil. Foto: EPA
Damask
V petek je samomorilski napadalec v Damasku ubil devet ljudi, med njimi tudi pripadnike varnostnih sil. Foto: EPA

V nočnem spopadu v bližini pristaniškega mesta Latakija ob obali Sredozemskega morja je bilo po poročanju sirske države televizije SANA ubitih več napadalcev in vojakov. Ob tem agencija ni navedla narodnosti napadalcev. Latakija leži 35 kilometrov od meje s Turčijo, ki so jo oblasti v Damasku obtožile, da omogoča financiranje in oboroževanje upornikov. Turčija sicer gosti vodstvo uporniške Svobodne sirske armade.

V bližini Latakije naj bi v soboto zjutraj izbruhnil spopad med vojsko in opozicijskimi silami. Boji naj bi potekali v bližini predsedniške palače v vasi Durdž Al Salam, poroča britanski BBC. Zaradi vladnih omejitev za delovanje novinarjev v nemirni državi poročil ni mogoče preveriti.

Libanonske oblasti so medtem v Sredozemskem morju prestregle ladjo, na kateri so bile med zaseženim orožjem tudi raketometi. Po domnevah libanonskih varnostnih virov bi lahko bilo orožje namenjeno sirskim upornikom.

Iz vasi severno od Damaska, kjer so zatočišče našli uporniki, poročajo, da je vojska ubila najmanj deset ljudi. Ponoči je bilo v eksploziji blizu sirske prestolnice ubitih pet pripadnikov varnostnih sil.

Po podatkih ZN-a je bilo v zadnjih 13 mesecih nasilja v Siriji ubitih 9.000, pri čemer Damask dodaja, da je bilo v tem času ubitih 2.600 vojakov in policistov. Sirski režim za nasilje v državi obtožuje oborožene teroristične skupine, ki naj bi jih financirale tuje sile.

Ashtonova: Sirska vlada ne izpolnjuje svojih nalog
Miru v državi ni prinesel niti mirovni načrt posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Kofija Annana, v skladu s katerim bi morali obe strani prekiniti spopade, vojska pa z naseljenih območij umakniti težko orožje. Poleg tega bi moral Damask izpustiti politične zapornike, dovoliti mirne proteste in omogočiti dostop do humanitarne pomoči.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je izrazila zaskrbljenost zaradi vladnega kršenja prekinitve ognja v Siriji. "Sirska vlada mora zagotavljati ohranjanje prekinitve ognja," je poudarila. "Jasno je, da sirska vlada ne izpolnjuje svojih nalog," je zapisala Ashtonova v sporočilu za javnost.

Ashtonova je izrazila pripravljenost EU-ja in njenih 27 držav članic za nadaljnjo podporo opazovalcem ZN-a v Siriji, če bi to bilo potrebno. Po roku za uveljavitev prekinitev ognja je Varnostni svet ZN-a namreč odobril tudi napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo. V državo je doslej sicer prišlo le 15 opazovalcev.